Милена Харизанова
  • Милена Харизанова: По селата е най-трудно и тежко

 

Траурните агенции в област Кюстендил изпитват затруднения в намирането на служители. „Работата е твърде специфична, натоварваща физически и психически и най-логичното е хората да я избягват. Все по-трудно стана след обявяването на пандемията, защото ги е страх, че могат да се заразят или други подобни предубеждения”, коментира собственик на траурна агенция в Дупница.

Липсата на гробари и общи работници е една от най-големите трудности и за траурните агенции в община Кюстендил. „Проблемът не е от сега, а от години, тъй като малцина са тези, които се наемат да изкарват парите си по този начин. По селата пък нещата са още по-трудни”, сподели Милена Харизанова, която заедно със съпруга си Румен близо 10 години стопанисват  траурна агенция.

“Всички в този бранш изпитват недостиг на работници. Няма хора, които желаят да копаят. Трудно е, пазарят се за пари, и то немалко. Говорим за сума не по-малка от 70 лева. В града някак си пак се справяме по-бързо, но по селата е много тежко, а и рисковано. Повечето, които се наемат, са хора, обичащи чашката и след като обърнат няколко, на другия ден ги няма и не се появяват, даже и не помнят, че имат ангажимент”, коментира Харизанова. Според нея всяка година през есенно-зимния сезон има най-много починали и това няма отношение към пандемията. „В тази ситуация сега нямам представа каква е бройката на починали хора от Ковид. Знаем само тези, които са починали от заразата в болницата и имат документ. Рискът е голям както за нас, така и за всички, но след като си избрал да работиш това, го правиш. Взимаме всички необходими мерки, тъй като имаме деца, родители и правим нужното, за да пазим и тях, и себе си”, сподели още Милена Харизанова.

Стана ясно още, че със заповед на Районната здравна инспекция от 03.09.2020 година, изпратена до знанието на кметовете и траурните агенции, се дава възможността използването на ламаринените ковчези за починалите от Ковид да бъде заменено със стандартни, при спазване на определени за целта условия от страна на траурните агенции и гробищни паркове.

Екип ВЯРА