Германия настоява за удължаване на локдауна и след 2 декември, тъй като броят на новозаразените остава висок в цялата страна.
Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер заяви пред Bild, че ресторантите, хотелите и кината трябва да останат затворени до 20 декември и че трябва да бъдат забранени фойерверките и консумацията на алкохол на открито в навечерието на Нова година. ”За съжаление броят на новозаразените не намалява. Вместо това отделенията за интензивно лечение продължават да бъдат претоварени“, каза Зьодер, цитиран от ”Ройтерс”.
Канцлерът Ангела Меркел трябва да се срещне с премиерите на 16-те федерални провинции на Германия днес, за да вземат окончателно решение за удължаване на локдауна.

Берлин се надява, че скоро ще бъде одобрена ваксина срещу коронавирус, а министърът на здравеопазването Йенс Шпан изрази оптимизъм, че ”пандемията ще отслабне след няколко месеца”.

Германия се доближава до почти 1 милион случая на коронавирус. В понеделник институтът “Роберт Кох” съобщи за нови 10 864 случая, като така общият брой на заразените достигна 929 133-ма. Починалите от коронавирус в страната за последните 24 часа достигнаха нов рекорд от 410, което е с почти 100 повече от април.