• Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа

 • Нова мярка за затворените бизнеси, ще може да се кандидатства още от понеделник

“Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка до края на януари”. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от вечерта в петък, 27 ноември, до 21 декември. Те са следните:

 • – преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. Мярката ще важи за всички ученици от 1. до 12. клас и студентите. Прекратяват се извънкласните занимания, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.
 • – преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.
 • – преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.
 • – преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия. Изключение прави само посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носене на маска.
 • – не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 души.
 • – преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 години, с изключение на международните състезания, които са започнали към датата на влизане на ограниченията в сила. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
 • – преустановяват се посещенията във фитнесите.
 • – преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.
 • – преустановяват се посещения в игрални зали и казина.
 • – преустановяват се посещенията във всички магазини тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогериите, зоомагазините, банките, офисите на застрахователи, доставчици на платежни услуги и телекомуникационни оператори.
 • – преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

“Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Парковете и градините остават отворени, както и всички храмове – църкви, джамии, синагоги”, обяви министър Ангелов.

Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, подчерта министърът. В това число влизат малките квартални магазини, големите магазини за техника, провеждането на шофьорски курсове.

По отношение на преминаването на границите има контрол за трети страни и такива с висока заболеваемост – при необходимост се изисква PCR тест, поясни проф. Ангелов. Във връзка с антигенните тестове здравният министър обясни, че те все още не се признават за тест, равнозначен на PCR.

“Това е трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за навременните действия. Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света по отношение на заболеваемост и смъртност”, заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него спадът в заболеваемостта ще дойде след края на втората седмица от въвеждането на новите мерки. Той обясни, че броят на медицинските лица, които могат да се грижат за заразени с COVID-19, намалява. Те също се разболяват и няма как живата сила да бъде компенсирана.

„Човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек това е така. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази. Ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас контактите трябва да се намалят до абсолютен минимум”, каза още председателят на щаба.

“Не претендираме за пълно затваряне на държавата и 100% ограничаване на контактите. Но тези мерки ще дадат резултат в края на втората седмица, а в края на третата ще има и намаляване на нивата на смъртността. Така ще се забави темпът на пандемията и ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници. Ще имаме и възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага”, смята ген. Мутафчийски.

Той обясни, че

срокът на частичния локдаун

е такъв по пример на Израел и други държави, в които е дал търсения резултат. Израел въведе подобни мерки при 6000 нови случая на ден и излезе от тази 3-седмичната блокада с по около 400 новозаразени за денонощие. Новите мерки са обсъждани и с работодателските организации, като някои от първоначалните идеи за по-строго затваряне са отпаднали напълно.

“Ако се опитаме да погледнем цялостната картина и случващото се в Европа и света, трябва да кажем, че на нашия континент заболеваемостта и смъртността са най-големи. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и разболяха 3 милиона души и починаха 50 хиляди. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези неща и да не вземе мерки”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той даде за пример Франция и Германия, които решиха да не затворят училищата.

“Няма спор по въпроса, че малките деца са активни разпространители на болестта. Аз имам една надежда, която засега се оправдава – че тази година грипът ще закъснее и ще бъде не толкова агресивен”, добави доц. Кунчев.

Според директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов мерките ще дадат глътка въздух на медиците, които вече 8 месеца са на първа линия.

“Те се разболяха, оздравяха и се заразиха повторно. Подобни мерки ще дадат възможност за по-добро лечение”, обясни медикът.

„Това беше едно много трудно решение с компромиси от страна на всички колеги. Ще се постараем да продължим всички мерки за подкрепа през следващите три седмици. Ще се опитаме никой да не бъде оставен сам и без нужната помощ.

Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа,

заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че за родителите, които трябва да гледат децата си, също е въведена мярка. Средният доход за член на семейство трябва да бъде 915 лв., а родителите в неплатен отпуск могат да се възползват от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта.

От понеделник работещите в бизнесите, които затварят заради новите ограничителни Covid мерки, ще могат да кандидатстват за помощ от 24 лева за всеки от дните, в които ще са в неплатен отпуск. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Постановлението за новата мярка в подкрепа на бизнеса е прието днес от правителството:

“Ще се изплаща помощта директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците.

Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се представят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях.

Това, което сме отделили в момента за тази мярка, е за около 50 000 души 50 милиона лева, но бързам да кажа, че мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души.

Разбира се, готови сме, най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона.

Постановлението днес е за първите 50 000, но разбира се, ние имаме готовност, ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление”, каза Деница Сачева.

Продължават да действат и всички досегашни мерки за подпомагане на работодателите, заетите и семействата с деца, които ще си останат по домовете.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите фирми от мерките ще получат подкрепа. 156 милиона лева са отделени за това, като целта е да се покрият загуби от обороти.

Подробностите ще станат ясни до часове, уточни министър Борисов:

“Ние считаме на този етап, разбира се това ще бъде съгласувано, това да бъде процент от оборота, който са загубили компаниите, които няма да работят тези три седмици.

Тоест говорим за една мярка, която да бъде в ликвидна подкрепа на тези бизнеси, които няма да могат да работят”.