Няма да има пълно затваряне на община Благоевград. Това стана ясно, след като на свое заседание в сряда Общинският кризисен щаб отхвърли предложението за локдаун на Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет в града.

„Няма нужда да се стига до пълно затваряне, при положение че от Националния оперативен щаб и Министерския съвет обявиха, че ще има частично затваряне на обектите, в които има най-голямо разпространение на вируса”, казаха членовете на кризисния щаб. На брифинг след заседанието кметът на Благоевград инж. Румен Томов обясни, че предложението е било отхвърлено с мнозинство. Той отново подчерта, че едно затваряне на общината ще се окаже пагубно за бизнеса.

Освен мерките, които ще влязат в сила за цялата страна от вечерта на 27 ноември, в Благоевград ще започнат работа така наречените пешпатрули. Те  ще работят съвместно с полицията, Общинска охрана и РЗИ. Целта е да се следи и да не се допуска струпването на много хора на едно място, провеждането на нерегламентирани тържества или за обекти, които работят, но чиято дейност е забранена със заповед. Актовете ще се пишат на място. Засега не се предвижда и въвеждането на задължително носене на маски на открито в Благоевград, но все пак специалистите са категорични, че е препоръчително.
Къщичките, които се монтират на коледния базар, ще бъдат довършени, а наемателите ще плащат наем само за времето, в което ще работят. Стана ясно, че някои от наемателите са се отказали, като от общината ще трансформират обектите в детски кътове.

Стана ясно още, че ще се работи за създаването на триажен кабинет в Благоевград. От община Благоевград водят преговори с медицинските сестри от яслите и детските градини, както и с пенсионирани такива – да се включат в борбата срещу коронавируса, но засега без успех.