Гърция започва производство на бързи антигенни тестове

Министерството на развитието на Гърция обяви днес, че страната се готви да създаде първия гръцки бърз антигенен тест за коронавирус, съобщи вестник ”Катимерини”, цитиран от БГНЕС. Това ще стане в сътрудничество между шест изследователски центъра и четири университета. Сумата, отделена за програмата, е 2,9 млн. евро и е финансирана от министерството. По този начин ще се подобри способността на здравните власти да извършват масово тестване.

В момента се търси компанията, която ще произвежда комплекта за тестване. Програмата ”поставя Гърция в челните редици на разработките за изследване на вируса и получаването на информация за справяне с тази здравна криза”, съобщиха от министерството.

В Англия коронавирусните инфекции са намалели с около една трета в резултат на локдауна, съобщава Би Би Си. Но въпреки че някои от най-силно засегнатите райони са отбелязали най-големи подобрения, в цяла Англия броят на случаите остава висок. Според здравния министър Мат Ханкок данните сочат, че страната още не може да се откаже от по-строгите мерки.

Резултатите от проучването на Империал Колидж, Лондон, са базирани на изследване с участието на повече от 100 000 души, проведено между 13 и 24 ноември. Изследователите са установили, че репродуктивното число (R) на вируса е спаднало до 0,88. Това означава, че средно всяка инфекция води до по-малко от една нова инфекция, така че епидемията се свива. В Англия числото R е по-малко от 1 за първи път от месец август.

По-строгите карантинни мерки влязоха в сила на Острова на 5 ноември. Но пикът на новозаразените в национален мащаб дойде следващата седмица, тъй като средният срок за установяване на инфекцията чрез тест е 5 дни. Проучването също така установи, че някои групи са давали по-често положителен резултат през този период: хора от азиатски етнос; жителите на най-бедните квартали; живеещите в най-големи домакинства.

Изчислено е, че приблизително 96 души на всеки 10 000 се заразяват с коронавируса, в сравнение със 132 на 10 000 непосредствено преди заключването. От около 100 000 нови инфекции дневно в края на октомври в края на ноември те са станали около 72 000.

В Сингапур учени представиха портативно устройство, с чиято помощ резултатите от PCR тест за коронавирус са готови само за 5 минути, съобщава БГНЕС. Намазката от носа се смесва с малко количество специален разтвор и се поставя в отвор, съпоставим с размерите на банкова карта, на новото устройство. То се включва през USB порт към компютър и изследването на биологичния материал се извършва чрез специално приложение. Резултатът за наличието на коронавирус може да бъде получен в рамките на 5 минути. Уредът е подходящ за ползване на летищата и други места, където масово се вземат проби за коронавирус.

Русия съобщи днес за нови 26 338 случая на коронавирус, включително 6511 в Москва и 3691 в Санкт Петербург, което отчита общо 2 295 654 заразите от началото на пандемията. През последните 24 часа са починали 368 души, с които официалният брой на жертвите от началото на епидемията стана 39 895. И жертвите, и новозаразените през изминалото денонощие са по-малко в сравнение с предходните 24 часа, когато имаше 26 683 нови случая и 459 загубили битката с вируса./СЕГА