Снимка: Архив

Смъртността нараства рязко последните седмици, раждаемостта намалява, сочи статистиката

От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност, съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ). Увеличаването на броя на починалите е започнало още през юни и оттогава се повишава с променлив темп.

„За да достигнем през 46-ата седмица (9-15 ноември) до 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, уточни  Костова в студиото на „Хоризонт до обед“.

В средата на ноември смъртността е била 30 починали на всеки хиляда души. За сравнение това е двойно по-високо число в сравнение с общия коефициент на смъртността за 2019 година, който е бил 15.5 промила. Очакванията на статистиците са през последния месец на годината нарастването да се увеличи допълнително.

Ако се върнем отново към абсолютните стойности, за 2020 година починалите лица в страна ще са между 120 и 125 хиляди. През 2019-а са били 108 хиляди. През последното десетилетие броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно, уточни Магдалена Костова.

За анализ на причините, довели до нарастването, още рано. Окончателните данни няма да станат ясни тази година, защото процесът на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от регионалните здравни инспекции, които сега са доста натоварени. Това е причината НСИ да не разполага с обобщени данни за причините за смъртността, посочи Магдалена Костова.

Сред известните причини за и досега високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната, отбеляза Костова.

По предварителни данни през 2020-а, освен по-високата смъртност, ще продължи и тенденцията от последните години за спад на раждаемост, което допълнително ще влоши и без това тежката демографската обстановка.