Сиренето струва 2.20 лв., за лекарства давам 15 лв. вместо 70 лв.

Коронавирусът, въведените вече мерки в съседна Турция и частичното затваряне у нас удрят по семейния бюджет на много домакинства в граничния район. Причината е, че много от тях вместо в големите вериги в Свиленград, Харманли и Хасково пазаруват в близкия град Одрин.

В Турция цените на огромна част от стоките са в пъти по-евтини от България. Това важи особено за хранителни продукти, дрехи, домакински потреби, почистващи препарати.

“На пазара се купуват дрехи най-вече, което е по-евтино и като качество е доста по-добро, реално погледнато, поне според мен. Като например зехтинът там е по-евтин, маслото, въобще всичко като цяло, хранителните продукти ни идват по-евтино”, обясни Джуней Дуран.

Други освен за хранителни продукти пътуват до Одрин за лекарства.

“Купувам на майка всички лекарства, които тука са около 70 лева, там са 15. Много е, разликата е голяма. Сирене вземам за 10 лири, което означава 2,20 в наши пари. Всичко е в пъти по-евтино, в пъти”, коментира Даниела Сидерова.

Турските търговци разчитат на българските купувачи, а хората пък разчитат на екскурзии, които туроператорите организират в различни дни от седмицата единствено с цел шопинг. Сега обаче те остават без работа.

“Няма как да се провежда този туризъм и затова туризмът е мъртъв”, обясни Адриана Панайотова, която е служител в туроператорска фирма.

Заради забраната за организирани пътувания на практика сега единственият вариант за евтин шопинг е личният транспорт./БНТ