Великобритания стана първата държава в света, одобрила ваксината срещу COVID-19 на “Пфайзер” и “Байонтех”. Британските здравни власти съобщиха, че според тях ваксината е безопасна и може да влезе в употреба. Очаква се това да стане още в началото на следващата седмица.

“Исторически момент в борбата с пандемията и поредното доказателство, че науката ще победи” – така коментираха от “Пфайзер” решението на Великобритания да даде зелена светлина на ваксинации с тяхната разработка. Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти излезе с официално становище – ваксината е безопасна и може да бъде използвана.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: Ситуацията чувствително ще се подобри, когато започнем ваксинацията. А това ще стане още следващата седмица. Много съм развълнуван и съм горд, че Великобритания е първата държава в света, която одобри ваксината. Когато я осигурим на тези, които най-много се нуждаят, ще може и всички ние да започнем да се връщаме към нормалния си начин на живот и към нещата, коитo обичаме.

От “Пфайзер” и “Байонтех” твърдят, че тяхната ваксина има 95% ефективност срещу COVID-19.
Приоритетно ще се имунизират хората от най-рисковите групи. Великобритания вече поръча 40 млн. дози от ваксината, които ще стигат за 20 млн. души. Очаква се до дни на Острова да пристигнат още 10 млн. ваксини.

Въпреки че само за 10 месеца беше постигат пробив, който обикновено отнема години и вече е налична ефективна ваксина срещу COVID-19, експертите препоръчват хората да продължават стриктно да спазват мерките срещу разпространение на заразата.

Очаква се до края на годината да има яснота дали ЕС също ще одобри ваксината на “Пфайзер”. Тече оценка и на качествата на разработката на “Модерна”.