Френските власти са изгонили 66 чужденци от страната през последния месец и половина поради подозрение, че споделят радикални идеи. Това съобщи министърът на вътрешните работи на републиката Жералд Дарманен в ефира на радиостанцията RTL.

“Досега 66 души са експулсирани от Франция”, каза той. “Още 50 души са в административни центрове за задържане в очакване на експулсиране.”

Както отбеляза ръководителят на Министерството на вътрешните работи, процесът на депортиране се усложнява от факта, че „във връзка с пандемията от коронавируса Франция прекратила въздушните комуникации с редица страни“.Той също така информира, че “днес следобед ще започне прилагането на мерки за установяване на контрол над 76 джамии, където вероятно се популяризират идеи на радикален ислямизъм”.

В средата на октомври вътрешното министерство на републиката съобщи, че властите наблюдават над 4000 чужденци, заподозрени в радикализация, и се готвят да изгонят 231 от тях от страната.

През есента Франция претърпя поредица от терористични атаки. На 25 септември в Париж ислямист рани минувачи пред сградата, където преди това се намираше редакцията на седмичника “Шарли Ебдо”. На 16 октомври в Конфланс-Сен-Онорин учител беше нападнат до училище, където е преподавал история и география. Нападателят му преряза гърлото. На 29 октомври 21-годишен тунизиец, въоръжен с нож, нападна енориаши от църквата “Нотр Дам” в Ница. В резултат на нападението трима души загинаха, нарушителят беше задържан. В същия ден бяха извършени нападения в Авиньон и саудитския град Джеда, където нападател нападна охраната на френското консулство./БГНЕС