Виртуалният музей на Дупница вече е готов и може свободно да бъде разгледан в интернет пространството. Основната му цел е да съхрани наследството от стария градски начин на живот в региона. “Платформата позволява да се качва и представя информация, свързана с градския живот в Дупница, като по този начин всичко, което ще успеем да запазим и представим, ще се превърне в допълнителна информация за нашето общо наследство. Базата данни ще търпи допълнения, надявам се много, защото очаквам много наши съграждани да се включат с архивни снимки, документи, книги, снимки, рисунки и др. От фонда на Исторически музей-Дупница ще продължим да обогатяваме платформата. Културни, исторически, природни забележителности са вече достъпни и ще продължим да ги разширяваме като обем”, коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Архивни документи, снимки, 3D разходка, картини на Патрики Сандев, Димитър Топлийски са вече достъпни за разглеждане. Посетителите могат и да проверят своите знания в анкета с въпроси, свързани с някои забележителности от региона. На по-късен етап ще бъде възможно и пряко да се виждат всички изложби, които ще се излагат в строящия се културен институт в съседство на “Околийска къща”. Всеки гражданин след регистрация в сайта може да качи различни исторически моменти, които ще бъдат преглеждани от модератори, преди да бъдат официално публикувани.

Виртуалният музей е част от проекта “Обща история и култура – мост отвъд границите” по Трансгранично сътрудничество България-Северна Македония, където община Дупница си партнира с община Куманово.

Адресът на сайта е: https://museumcbc.eu/