Община Банско спечели безапелационно награда за международно сътрудничество в престижен международен конкурс. Призът бе обявен на проведена онлайн тържествена церемония в Истанбул. Наградите на градове и общини в дванадесет категории бяха раздадени за 11-и пореден път от авторитетното турско списание Özelkalem, специализирано в областта на местната политика и самоуправление, и от новинарската агенция Hiby Hiby News Network. В проведената преди награждаването дискусия на кметове от целия свят се включи и кметът на община Банско Иван Кадев. „Сътрудничеството ни убеди колко много общи неща има между Банско и Ерзурум и ни показа, че целите, които си поставяме, и проблемите, които решаваме, са близки, въпреки голямото разстояние между двата града и голямата разлика в мащабите”, сподели пред колегите си кметът Иван Кадев в онлайн дискусията. Той посочи, че въпреки неголемите си размери Банско предлага туристически услуги на световно ниво през цялата година, а през зимата градът домакинства състезания на най-добрите скиори на планетата.

Комисията за подбор на номинираните градове и общини е съставена от изключително авторитетни учени в областта на политиката, икономиката, архитектурата, градоустройството и регионалното развитие от различни турски университети, чиято работа е ориентирана в посока свързване на науката с практиката. Журито оценява проекти за управление на бедствия, градски дизайн, градска трансформация, градски транспорт, защита на културното и природно наследство, опазване на околната среда, културни, художествени и туристически дейности, социална отговорност, управление на участието, Е-община, градска икономика и международно сътрудничество.

Общо 73 бяха раздадените награди в различните категории. В категория „Международно сътрудничество” беше връчена единствена награда и тя бе присъдена на община Банско за разработения съвместно с турската община Ерзурум проект за сътрудничество за зимен туризъм, съобразен с околната среда. Проектът още е в процес на изпълнение и се реализира по схемата за безвъзмездна помощ от ЕС, финансирана от Европейския съюз. По него бяха установени връзки между местните власти в ски центровете Palandöken и Банско, със специална цел да се проучат и увеличат практиките за енергоспестяване в ски центровете.