С единствен по рода си обичай посрещнаха Света Варвара в Бобошево. Празникът, който предшества Савинден и Никулден се отбелязва в цяла България, но от край време бобошевци отдават почит на светицата с невиждани на друго място ритуали.

Огромен огън от хвойнови клонки, достигащ почти 3 метра, лумна в Шиниковата махала снощи, а най-смелите го прескачаха за здраве. И въпреки, че заради пандемията Ковид-19  участниците в ритуала “Варвара“ бяха по-малко от предишни години, празнични наздравици огласиха тихата зимна нощ. Бъдете здрави, пожела Радослав Георгиев, който е сред инициаторите на събитието.

“Сутрин в ранни зори жените месят постни питки и ги раздават на огньовете. Мъжете греят ракия с мед и вдигат наздравици. Питките се раздават с халва, мед или домашно сладко. Обичаят е прекрасен и се прави само в Бобошево“, разказа Христина Петрунова. И си спомня, че жените с питките били посрещани с овации от изгладнелите празнуващи.

По традиция кладата се прави от хвойна, наричана още смрика, която навремето се събирала накуп в най-големия двор и била охранявана зорко до самата нощ на празника. Огънят се пали на кръстопът, а майки и баби носят събират жарта за вкъщи. Вярва се, че овъглените клонки пазят дома и децата от уроки.

“Всяка махала си палеше отделен огън, а на другият ден спорът беше чия “Варвара“ е била по-голяма“, спомня си Михал Борисов.

Край пламтящия огън се пеят и шеговити песнички, в които с много чувство за хумор се възхваляват бобошевските махали – Шиниковци, Средномалци, Горномалци, Пинджурци…

Днес празникът в Бобошево продължава, но по домовете, където вече се готвят и за предстоящите дни на Свети Сава и Свети Никола.