Независимо дали става въпрос за градски „мъник“, голям SUV или практичен ван, всеки който купува употребяван автомобил, търси надеждно превозно средство, което да не крие рискове от скъпи ремонти в дългосрочен план. Разбира се, поддръжката от страна на предишния собственик винаги играе важна роля. Но има и модели, които са изключително солидни и винаги получават похвали от TÜV. Ето най-добрите във всички сегменти според доклада на TÜV 2021!

Малък, но „корав“: най-надеждният малък автомобил според доклада на TÜV 2021 отново беше Audi A1.

Audi А1 и Hyundai i30 с брилянтно представяне

В компактния клас тази година не триумфира Mercedes A-клас, който печели титлата в сегмента няколко поредни години. Hyundai i30 се представи най-добре за 2021 година. Но  резултати се отнасят само до новия модел, който е на пазара от 2017 г. Предшественикът се представяше много по-зле пред TÜV. Ако търсите солиден малък автомобил с премиум нотка, достатъчно пространство и прилично ниво на безопасност, Audi A1 е най-добрият избор. Над 95 процента от “братчето“ на VW Polo преминават първия общ технически преглед без никакви дефекти. Дори при четвъртата проверка три четвърти от всички тествани екземпляри на най-малкото Audi все още успяват да постигнат същото. Но малкото не е задължително евтино. А1 е скъп като нов автомобил, но и като употребяван не е евтин. Ако търсите добре оборудван екземпляр на сравнително малко километри и не с базовия двигател, бюджетът ви трябва да бъде поне 14 000 лева.

Оpel Insignia е лидер в средния клас.

В класа под този на А1 – на миниавтомобилите, първенец както и миналата година е Opel Adam. 92 процента от преминалите първата техническа проверка екземпляри се представят отлично. От Рюселсхайм могат да се похвалят и с още едно отличие: втората генерация на Insignia (произвеждана от 2017 – Typ B) се представя по-добре от всичките си опоненти в средния клас. Проверяващите отчитат единствено сравнително често течове на масло, които развалят иначе прекрасното цялостно впечатление.

Триумф за Mercedes

Mercedes отбеляза победа няколко пъти. Производителят с централа в Щутгарт може да бъде особено горд с GLC, който не само беше обявен за най-добрия SUV, но е и общият победител в доклада на TÜV 2021. GLC постига тази двойна победа за втори път. Никой друг модел не е регистрирал по-добър резултат при първия преглед от SUV-а в средния клас. GLC, който замени ръбестия GLK през 2015 г. и използва базата на C-клас (W 205), предлага голям избор от двигатели и оборудване за тези, които се интересуват от употребявани автомобили. Единственият недостатък на GLC: цените на употребяваните автомобили остават високи, поне 50 000 лева ще ви трябват за читав екземпляр. Но Mercedes грабва победата и във високия среден клас благодарение на Е-класата, както и при вановете с В-клас.

Трудно можете да допуснете грешка, ако решите да си купите Mercedes GLC втора ръка. Освен с елегантен дизайн, Audi A7 се отличава и с висока надеждност – като модификацията от 2018 (4G) печели победата във високия клас. Стабилност по оношение както на запазването на цената, така и при техниката демонстрира първенецът при спортните автомобили Porsche 911. То се нарежда на второ място в общата класация при автомобилите на 2- и 3-годишна възраст заедно с B-класата.

А7 е победителят при луксозните автомобили.

Източник: autobild.bg