В Благоевград ученици, общественици и политици отбелязаха 143-годишнината от рождението на Пейо Яворов. Пред бюст-паметника на поета ученици от Девето основно училище в града, чийто патрон е Яворов, припомниха моменти от живота му.
Пейо Яворов съчетава силата на перото и на меча, бидейки революционер и в същото време особено лиричен поет, каза за БТА директорът на Историческия музей в града д-р Кирил Алексиев. Той изключително силно изживява големите катастрофи в своя живот, независимо дали са в личен план, или са свързани с революционното дело, посочи д-р Алексиев. Неговата чистота като човек, който чувства, живее и гори в това, с което е зает, го прави толкова харесван от българската общественост и затова го приемаме толкова близък, посочи историкът.
По думите на директора на Историческия музей в града Яворов е една от силно почитаните личности от жителите на Благоевград. Един от първите паметници, който се изгражда в Горна Джумая /днешен Благоевград/, е именно на Пейо Яворов. Неговото име носят и основен булевард, училище и най-голямата зала в Благоевград.
Днес ученици, представители на културния живот в града и политици поднесоха венци и цветя в знак на почит пред живота и делото на поета и революционер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here