Мемориалният комплекс „Алея на бойната слава“ бе единодушно утвърден от комисия, определена със заповед на кмета на Благоевград Румен Томов. Комплексът включва скулптури на четирима генерали и възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник на моста над река Бистрица, свързващ площад „България“ с площад „Мите Марков“.

След проведени две срещи с обществеността проектът „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности, свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.

На заседанието в сряда беше представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се е запознал на място, както и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.

Проведената в сряда комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулптурите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерството на отбраната, с което вече са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here