• Правителството отпусна 1,275 млн. лв. за гимназията в Рибново

  • До събота ще има нов мост в Хаджидимово, категоричен е премиерът

Стотици милиони отпуснахме за Родопите, инвестираме в образованието, в училищата, заяви Бойко Борисов при посещението си в ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Дебрен, община Гърмен. Там с отпуснати от правителството 160 хил. лв. се доизгражда физкултурният салон.

Министър-председателят бе на обиколка в няколко села от Хаджидимово и Гърмен. В Дебрен той заяви още: „По цял ден се налага да се оправдаваме защо даваме за малките населени места, за училища, за игрища.

На жълтите павета много трудно асимилират някои наши колеги и опоненти, че има в България хора, които живеят точно тук“. Премиерът изтъкна, че подкрепата на правителството за българските общини продължава независимо от огромните трудности заради пандемията от Ковид-19. Представители на училищното ръководство поискаха от министър-председателя помощ за санирането на сградата. На свой ред кметът на Дебрен Тюркян Ходжова призова да се отпуснат средства за футболните таланти в гърменското село.  „Каква красота е в Родопите. Ние с колегите дадохме стотици милиони за Родопите, защото бяха изпуснати. Радикалният ислям това чакаше. Сега като има компютърни зали, образование, игрища, гледай каква красота и хубави къщи“, каза премиерът.

В Рибново пък той съобщи, че на правителствено заседание са отпуснати 1 275 090 лв. за изграждане на нов корпус в СУ „Йордан Йовков“ в Рибново. Освен физкултурен салон, в новата сграда към училището ще има 13 класни стаи – 2 нови компютърни кабинета, лекарски и дентален кабинет. „500 деца се обучават тук, те го заслужават. Когато има хубави училища, мотивирани преподаватели, храмове, развита инфраструктура и работни места – ще има и толерантност между християнското и мюсюлманското население, ще има по-добро бъдеще. Един бивш колега  си “чешеше езика” и говореше как имало симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Ние работим с всички кметове, без значение от партийната им принадлежност. Навсякъде живеят български граждани и искат по-модерна среда. Ако нашите опоненти не са съгласни да дадем тези 1 275 090 лв. за децата в Рибново, където кметът е от ДПС – нека да излязат и да го кажат!”, коментира премиерът. Той заяви още, че ако епидемичната обстановка остане под контрол, на 31 януари големите ученици ще бъдат пуснати в клас. По време на срещата кметът на Рибново Мустафа Иса се оплака, че двете дерета, в които се излива цялата канализация, трябва да се оправят. „Проект имате ли? Пратете документите и ще решим проблема“, обеща Борисов.

Пред жителите на Хаджидимово пък той пое ангажимент да разговаря с просветния министър Красимир Вълчев за изграждането на физкултурен салон към училището. Премиерът заяви, че със спортния министър Красен Кралев ще обсъдят как да се помогне на село Блатска за възстановяването на стадиона, който беше залят от реката.

Той огледа и щетите от наводненията в Хаджидимово, където бе отнесен  мостът между общинския център и село Блатска. „Дигите се възстановяват на много места. Тук строихме улици, пътища, водопроводи, пречиствателни станции и това е причината да останат по-малко пари за укрепване на дигите, но природата ни подсказа, че трябва да се заемем и с това“, каза премиерът. „Природата е голяма сила. Тези реки са бурни. Като придойдат, и нищо не може да ги спре. Зам.-министър Нанков е с мен и гарантираме, че до събота следобед мостът ще бъде възстановен. Трябва водата малко да се оттече”, категоричен бе Борисов.

Той инспектира и строителните дейности по тунел „Железница“ на АМ „Струма“, като заяви, че половината вече са изпълнени.

„Тунелът ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Той ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година“, посочи премиерът.

По думите му напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение.

АМ “Струма” е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме. Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на “Хемус”, “Европа”, пътя Ботевград – Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил, каза още Бойко Борисов.

От едно природно бедствие се правят грандиозни заключения, каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на участък от пътя Гоце Делчев-Банско в района на река Места.  „В политиката е лесно да критикуваш, но е трудно да си обективен. Това пропаднало трасе са го правили комунистите. И ние може да кажем на нашата колежка в парламента, която е говорила за пътя до Рилския манастир, че тук строежът е бил некачествен. Лесно можеш да кажеш, че го е отнесла водата. Всички знаят колко валежи паднаха, колко трудно се поддържат подобни съоръжения и колко трудно е възстановяването“, каза още той.  Бойко Борисов разпореди движението в района да бъде пуснато скоро, като каза: „Нека създадат организация да може хората да минават. Аз ще помоля Районното управление да е тук и да оказва максимално съдействие, за да може да се приберат навреме гражданите, които са били на работа“. Той посочи, че се прави всичко възможно да не бъде спряно движението.

„Перфектно работят строителните фирми, пожарникарите, полицаите. На полицаите искам специално да благодаря, навсякъде – Гърмен, Хаджидимово, полицията обезопасява“, каза още министър-председателят.

ВИДЕО 1

ВИДЕО 2

ВИДЕО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here