Арестуваният с 1050 лв. съдия Йордан Раденков от Кюстендил е зет на застреляния бизнесмен Остап, в дома му намериха още 35 бона

Йордан Раденков

 

Арестуваният с подкуп съдия от Агенцията по вписванията Йордан Раденков е кюстендилец, зет на застреляния кюстендилски бизнесмен Александър Тасев-Остап. Столичните магистрати го оставиха в ареста за 72 часа. Той е задържан при получаване на подкуп, потвърди административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова във връзка с операцията в Агенцията по вписванията. Съдия Раденков е работил 10 години в Агенцията по вписванията след спечелен конкурс. Кюстендилецът е зет на застреляния в София през 2007 година бизнесмен Александър Тасев-Остап. Втората съпруга на Тасев и бивша Девойка Кюстендилска пролет – Таня Раденкова, тя сестра на задържания съдия. Според запознати кюстендилци магистратът се преместил в столицата, за да е по-близо до сестра си и да й помага. Тяхната майка е дългогодишна треньорка по художествена гимнастика.

През последните години обаче сестра му Таня Раденкова-Тасева се установи в Кюстендил, след като спечели конкурс за съдия по вписванията в Районния съд в Града под Хисарлъка. Брат й Йордан обаче остана да живее в столицата. Преди да се установи в София, той бе от основателите на кюстендилския Ротари клуб. За него се знае, че много обича да пътува сред екзотични страни.

Съдията по вписвания към Софийския районен съд Йордан Раденков е бил наблюдаван от октомври миналата година. Раденков е искал и получавал подкупи, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Той е бил задържан в момент на получаване на подкуп и у него са открити два плика, в които общо е имало 1050 лева. В дома му пък са открити 35 000 лева.
Той е искал от представители на нотариални кантори пари в пликове, за да се издадат по-бързо удостоверения за тежести или документи, че определена сделка е била вписана. Прокуратурата е установила четири кантори, изнудвани по този начин. Тепърва се установява колко са те и по колко са давали.

До този момент няма данни за помощници на Раденков. Първоначално се твърдеше, че деловодителите са били част от схемата, но тази информация не се потвърждава. Няма данни Раденков да е искал подкупи от граждани.
Припомняме, бизнесменът Александър Тасев бе намерен убит в  личния си автомобил „Мерцедес“ в столичния квартал „Бояна“ на ул. „Севастократор Калоян“. По това време е президент на ПФК „Локомотив“, избран е година по-рано след смъртта на боса от ВИС Георги Илиев. Убийството е изключително професионално, стреляно е почти от упор. Тасев е ликвидиран с пистолет “Макаров” от 40-80 см разстояние. Делото за убийството на Тасев е спряно на 21 януари 2010 г., след като близо 3 г. разследващите търсят килъра и поръчителя на екзекуцията. Разпитани са повече от 100 свидетели – семейството му, роднини, съдружниците във фирмите и фондациите, приятели и познати.

За Александър Тасев-Остап в Кюстендил се коментираше, че той е човекът, който дирижира изборите. Почти като виц, който обаче е истина, се коментира фактът, че на жителите на ромския квартал „Изток“ преди избори давал една обувка, а след като се уверявал, че ромите са гласували за правилния човек, давал и другата обувка.