Екипът на вестник ВЯРА в отворено писмо до министър Караниколов: Срещу нас се извършва престъпление от ръководството на подчинената ви ДАМТН!

Емил Караниколов

Г-н Караниколов, 

Срещу нас се извършва престъпление! Председателят на ДАМТН Петър Горновски качи на сайта на агенцията писмо, което уронва престижа на медията ни. Имаме всички доказателства, за да считаме, че то е поръчково, манипулативно и опит да бъде затворена устата на журналистите на вестник „Вяра”. В него инж. Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, и инж. Илия Златанов, гл. секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, съобщават, че в агенцията действа „вредна и престъпна група” и ни се дават указания „ако все пак имате за цел да сте разследващи журналисти, се концентрирайте върху деструктивния и вреден начин на работа на бивш главен директор, който вършеше всичко съгласно инструкциите на бивш главен началник РОИДТН – Благоевград.”

Валентин Маринков

Маринков и Златанов още твърдят, че серия служители заслужават наказателно преследване, а именно бившите председател на ДАМТН, главни директори на ГД ИДТН, началници на регионални отдели на ИДТН и някои тогавашни по-нисши служители. Тази вредна и престъпна група беше разбита и отстранена от предишните председатели на ДАМТН.

Илия Златанов

Следва обръщение лично към мен: „Г-жо Лидия Павлова, докато ръководството на ДАМТН, надзорните органи, браншовите организации правят всичко възможно да бъде изяснено дали асансьорите в НДК съответстват на изискванията за безопасна работа, да се въведе ред при пускането на нови асансьори, да бъде засилен контролът върху дейността на фирмите за повишаване сигурността на старите асансьори, вашият вестник не помага с публикуването на нагласени материали и несъществуващи интервюта с хора, които не сте виждали, и ги изтипосвате на вашите страници, за да ги злепоставяте. Това считаме за абсолютно неприемливо и за уронване на нашия престиж и смятаме да потърсим от вас компенсация по съответния ред.

Настояваме в бъдеще да не ползвате и да не публикувате наши снимки, изказвания, интервюта и каквито и да било материали, свързани с нас, без нашето изрично и писмено съгласие. В противен случай ще потърсим правата си с всички законови средства.”

Шокиращото в случая е, че Валентин Маринков и Илия Златанов са хората, които предоставиха всички факти за публикациите относно асансьорите в НДК. Всички материали, за които в това писмо твърдят, че са нагласени, и всички интервюта, за които твърдят, че са с несъществуващи хора, са предоставени именно от тях двамата.

Истина е, че Валентин Маринков не сме го виждали, освен от телевизионния екран и в интернет. Но с него сме разговаряли по телефона и той ни е дал основната информация за опасните асансьори в НДК. Той ни разкри, че производителят е синът на Илия Златанов – Явор, и че Илия Златанов и Явор са в жесток конфликт, както и други семейни подробности.

Илия Златанов го познаваме лично, с него сме работили по много теми, но бяхме загубили телефона му. Валентин Маринков ни услужи с номера. Може да предоставим записи от  разговорите с двамата по дати. Може да предоставим и имейлите, които получихме от Илия Златанов.

След като публикувахме документите за състоянието на асансьорите в НДК, които той ни предостави и опита на ръководството на ДАМТН скандалът да се замаже, Златанов ни изпрати мейл с още информация. В него той пише „вие единствени се осмелихте да кажете, че царят е гол”. Освен информацията ни изпрати и благодарствено писмо. Журналист на вестник „Вяра” попита Златанов по телефона дали е възможно асансьорите в НДК да бъдат приведени в съответствие със стандартите. Отговорът беше: „Ако носите обувки номер 36, ще се поберете ли в номер 33?”

След нас по същата тема в ДАМТН отидоха и „Господари на ефира”. А на 4 февруари 2018 г. в 23,23 ч. на личния ми имейл дойде писмо до редакцията на вестник „Вяра” от личния имейл на В. Маринков, което беше подписано и от Илия Златанов. В това писмо двамата се обръщат на 180 градуса.

На следващия ден се обадих на Илия Златанов и проведох разговор с него. Записа го пазя, той е скандален и мога да ви го предоставя. Той е от 5 февруари, проведен в 14,33 ч и е с продължителност от 8 мин. В този запис Златанов твърди, че Маринков е притиснат от конкретно лице да напише това писмо, адресирано до мен и Главна прокуратура.

Мога да ви предоставя и точните дати, на които журналисти са разговаряли със Златанов и пресцентъра на Горновски. Горновски отбива абсолютно всичките ни въпроси. Бившият главен секретар също Валентин Чиликов, който освободи поста след серия публикации и сигнали на наши читатели. От пресцентъра не сме получили нито едно писмо в отговор.

Какво според Вас се е случило с Маринков и Златанов, за да се обърнат на 180 градуса? Преди да пуснат писмото, плюеха срещу Горновски и служителите, които са издали документи с невярно съдържание за изправността на асансьорите в НДК, а след таза дата почти в полунощ те се опълчват срещу вестник „Вяра”, който им даде трибуна. И как в следващия момент председателят Горновски качва това писмо като брошка най-отгоре на сайта си. Използва ли той служебното си положение, за да принуди и изиска Илия Златанов и Валентин Маринков да напишат това писмо, за да го качи в сайта на ДАМТН? Не е нормално двама бизнесмени в рамките на броени дни да се откажат от думите си. Това не са ли властнически лостове, които председателят Петър Горновски притежава и използва, за да отказва хората от това, което те първоначално твърдят? Питаме се още дали всички писма, които Петър Горновски получава, се качват на сайта на ДАМТН, и то най-отгоре? Какви вреди съм нанесла аз, като глевен редактор и какво ноложи писмото да бъде качено на официалният сайт на ДАМТН? Кой са хората, визирани като вредни за агенцията, липсват имена, посочени са само длъжности.

Подобни въпроси изпратихме на 6 февруари и до Горновски, отговор нямаме. Предоставяме ги и на Вас. Питахме го:

“Какви вреди съм нанесла аз и какво наложи писмото да бъде качено на официалният сайт на ДАМТН и др.

Вестник ”Вяра” е плуралистичен вестник и дава думата на всеки. Имате я и Вие.

Многократно вестник „Вяра” е изпращал до Вас въпроси, екипите са се опитвали неведнъж да стигнат до Вас, но Вие издигате стена срещу неудобни въпроси.

Как да си обясняваме факта, че Маринков, който даде пълна информация за случващото се в агенцията и страданията на бизнесмените от бранша, а също така и телефона за връзка с Илия Златанов, сега се обръща на 180 градуса? Питам за втори път, изпратила съм официално писмо до Маринков, Илия Златанов и до Вас. Отговор на първото писмо нямам. Истина ли е, че Вие ги притискате с нещо и не се ли страхувате, че справедливостта е на страната на истината, а истината е непобедима и винаги възтържествува. Смятате ли, че тя е на Ваша страна и защо?”

         Очакваме отговор от Вас, като принципал на ДАМТН.