Писателката Бойка Асиова от Разлог издаде новата си книга „Вълчицата излиза привечер“, на среща с почитатели в Самоков разказа историята на цветето булаирче

 

 

Лошотията и добротата са заложени у всеки човек и зависи коя кога се отключва, казва авторката

Писателката и журналист Бойка Асиова от Разлог представи в Благоевград новия си роман „Вълчицата излиза привечер“. Домакин на срещата с читателите ѝ беше Регионалната библиотека „Димитър Талев“. Писателката посети и Самоков, където разказва за цветето булаирче. „Някога жените са кръстили това нежно цвете БУЛАИРЧЕ в памет на загиналите мъже от Седма пехотна рилска дивизия в Битката при Булаир. Засадили го по дворищата си, около паметника, по гробовете. Научих го от Мария Йончева, светла ѝ памет. И го пренесох от нейната градина в нашата в Разлог. И много други неща научих тогава, които оживяха в новия ми роман „Вълчицата излиза привечер”. А посрещането на моята „Вълчица” в общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ беше прекрасно!”, сподели Асиова от срещата си в Самоков.

Известна сред книголюбците като един от най-топлите и различими съвременни писатели и новото ѝ заглавие беше посрещното с интерес. Историята в него е разположена в трите отрязъка на времето – минало, настояще и бъдеще. Мрачна, тук-там накъсана със светли слънчеви зайчета, признава авторката. Тя не обещава забавление, а интересно четиво, с неочаквани подмоли и внезапни обрати, многоизмерни герои и познание за епохата. Всичко това на език, отдавна разпознаваем със своя неповторим колорит и богатство.

Бойка Асиова, инженер-химик по образонаие и журналист по професия, е автор на 14 книги – публицистика и проза. Между тях са сборниците с разкази „Мъжко можене“, „Лудовица“. Романът ѝ „Яловата вдовица“, номиниран за наградата Хеликон и отличен с Националната награда за литература „Николай Хайтов“, преведен на немски език в Германия. „Рецепта за камбана“ получи Годишната на града на СБП за есеистика.

През годините на своята писателска дейност, автокрката е получила признанието на редица известни личности за творчеството си. Като автограф на нейна книга са бившия президент Георги Първанов тя написа: „Историята на моя герой е поучителна за политици”. Любен Дилов-син също е нейн почитател.

„Опитвам се да открия някои лошотии у хората. Лошотията и добротата са заложени у всеки човек и зависи коя кога се отключва. Като журналист и като автор „настигах” истории на улицата, които е грехота да ги оставиш. Пътувах по цялата страна и срещите ми с различните хора ми  доставяха по-голямо удоволствие и удовлетворение, отколкото ако бях парламентарен репортер. „Твоите герои са толкова истински, че като си отидеш в Разлог, непременно да ги поздравиш”, й казвали читатели. Това е истинската рецензия за мен, подчерта Бойка Асиова.

Анжел Вагенщайн, писател, сценарист– „Обичам текстовете на Бойка и й завиждам, неведнъж съм го казвал-заради онези нейни пърхащи сто врабчета на чистия и сладостен спомен за планински люде, естествени и първични, с естествените им и първични страсти, със странната им лексика, уж с груби помисли и действия, а дълбоко в душите докоснати от ангелско крило.”