Aston Martin Vantage V12 RS 2023 прави силен ход

Изглежда, че Aston Martin подготвя V12, готов за писта на своето Vantage купе, за да съперничи на Porsche 911 Turbo S през 2023 г.

Шокиращата новина идва благодарение на нови снимки, заснети от фотошпиони на  Нюрбургринг, показващи очевидно подобрен прототип на Vantage със забележително различен стил и признаци за значително увеличаване на ефективността.

Най-очевидните сред промените са значителната радиаторна решетка, добавените въздухозаборници, здрави двойни накрайници на изпускателната система и забележимата издутина в предния капак – всичко това предполага, че това муле използва по-голям двигател от V8 на сегашния Vantage.

Твърди се, че въпросният двигател е V12 – агрегат, който в момента не се използва от серийното производство на Vantage, но е използван в тясно свързания V12 Speedster, разкрит миналата година. Следователно Aston Martin може да възроди емблемата с името Vantage V12 RS, последно видяна на предишното поколение на Vantage през 2008 г.

Този 5,2-литров битурбо двигател генерира 690 к.с. и 555 Нм, като осигурява ускоряване от 0 до 96 км/ч за 3,5 сек и максимална скорост от 186 мили в час. Всеки сериен Vantage, използващ един и същ агрегат, предлага широко сравними характеристики.

Vantage се очаква със значителен фейслифт през следващата година и промени в дизайна, които се виждат тук, предполага се, че опцията V12 може да бъде въведена като част от тази актуализация, в съответствие с плана на главния изпълнителен директор Тобиас Моерс да представи 10 нови деривати на съществуващи модели в рамките на следващите две години.

Моерс по-рано говори за предизвикателствата, свързани с привеждане на V12 на Aston в съответствие с предстоящите норми за емисии на Euro 7, но намекна, че почитателите на V12 по целия свят може да направят подобно начинание полезно. Във всеки случай Vantage, задвижван от V12, вероятно ще има ограничен производствен цикъл или жизнен цикъл, за да сведе до минимум влиянието си върху средните стойности на емисиите на Aston за автопарка.

Други промени за Vantage, насочени към поддържане на привлекателността му, докато не бъде сменен от изцяло електрическо спортно купе около 2025 г., ще включват нова информационно-развлекателна система и различни подобрения на шасито.

Моерс намекна, че в картите може да има и хибридна опция, като се използва нова хибридна система, доставена от Mercedes-AMG и споделена със следващото поколение на спортен седан C63 от Афалтербах./ams.bg