Audi показа детайли от бъдещия си луксозен електромобил

Audi съвсем скоро ще разкрие студията Grand Sphere, която ще даде представа как би могъл да изглежда един бъдещ суперлуксозен електромобил на марката.
Екстериорът ще бъде показан съвсем скоро на IAA.
Grand Sphere всъщност се явява втора част на трилогия: най-напред ще се появи Sky Sphere, който Audi предстои да покаже на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч през август, а след него идва ред на Grand Sphere, чиято премиера е насрочена за IAA в Мюнхен през септември, а накрая идва ред и на Urban Sphere, който най-вероятно ще бъде показан пред публика в началото на идната година. За външността на Grand Sphere ще трябва да почакаме до IAA, но за интериора марката вече разкри няколко компютърни изображения.


Главният интериорен дизайнер на Audi Норберт Вебер подчертава, че при луксозните модели предстои голяма промяна и най-хубавите места в тях ще бъдат отпред, а не отзад. Двете предни седалки имат огромен обсег на регулиране и могат да се завъртат настрани с минимум 90 градуса. Панорамната гледка от първия ред седалки според Вебер е като в театър или опера. Audi планира моделът да има щедро остъкляване и може би дори изцяло стъклен покрив. Завъртането на седалките е интересна опция, която напомня, че се очаква да дойдат времена на автономно шофиране, когато интериорът на един автомобил ще може да се ползва по напълно нови начини.

Очакван пазарен старт през 2025-а – успоредно със следващото A8
Audi Grand Sphere се очаква да се появи на пазара като сериен модел през 2025 година, като, разбира се, ще претърпи редица промени. Grand Sphere всъщност няма да бъде наследник на A8 – очаква се той да се произвежда и продава успоредно с бъдещото ново издание на флагмана на марката. От техническа гледна точка Grand Sphere е част от проекта Artemis и е базиран на платформата Premium Plattform Electric (PPE), която Audi разработи заедно с Porsche./ams.bg