Audi 80 навърши 50 години

Юбилей за един от най-популярните модели

Малко преди летните Олимпийски игри през 1972 година, Audi представя първото поколение на модела 80, носещ кодовото название В1. Колата е създадена като компактен седан от клас В, който бързо утвърждава позициите си на пазара и се превръща в ключов модел за германската марка през годините. Освен с много продажби, моделът може да се похвали и с много технологии, превръщайки се в пионер в своя клас.

Такива например са четирицилиндровият дизелов двигател TDI, както и Quattro системата със самозаключващ се централен диференциал, трансмисията с двоен съединител и задният спортен диференциал. Други иновации включват петцилиндровият турбо мотор, първият RS модел и други.

Когато се появява на пазара през 1972 година, компактният седан е с дължина от едва 4.18 метра и междуосие от 2.47 метра. Теглото му е едва 835 килограма при базовия модел с две врати. На по-късен етап се появяват познатите B2, легендарните B3 и B4, а по-късно моделът заменя името 80 за А4, но запазвайки номенклатурата B5, B6, B7, B8, B9 и съвсем скоро очакваме да видим и B10, преминавайки границата от над 13 милиона продадени бройки./fakti.bg