Дълъг повече от 5 метра, двигател с мощност над 500 к.с. и автопилот за магистрала

Audi се готви да пусне нов голям кросоувър: индексът Q9 вече е регистриран от компанията в европейски и международни патентни ведомства, а запознати от бранша говорят за пълния напредък на работата по автомобила и предстоящото му пускане на пазара.

Много голям и отвътре

Точните габарити на новия модел все още не са налични, но вече е известно, че дължината на автомобила ще бъде над 5,2 м, ширичината ще надвишава 2 м, а междуосието ще бъде 3 ма. За сравнение, актуалният флагман Q7 има размери 5060 мм x1970 ммm x 2990 мм. Тоест, новият автомобил ще бъде още по-голям. Това обаче не е изненадващо, тъй като Q9 трябва да се конкурира с BMW X7, Mercedes GLS, Range Rover LWB и Cadillac Escalade.

Екстериорът на всъдехода ще бъде изпълнен в стила на всички офроуд модели Audi Q-line, но форм-факторът на каросерията ще бъде традиционен за голям кросоувър с голямо багажно отделение и лек ъгъл на наклон на задната част колоните . По-рано в медиите имаше предложения, че предстоящият Q9 може да бъде купе-кросоувър и да получи каросерия със спускаща се линия на покрива, но тези слухове не са потвърдени.

Върху позната платформа

Audi A9 ще бъде построен върху доработена версия на платформата MLB Evo, която вече е в основата на Q7, VW Touareg, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga и Lamborghini Urus.

Модернизацията ще засегне преди всичко промяната в геометрията на окачванията поради различни точки на закрепване към каросерията, както и възможността за въвеждане на бензинови системи с мека хибридна технология с допълнителна 48-волтова мрежа на борда в архитектурата. Сега тази технология в платформата MLB Evo се прилага само на дизелови версии на Q7, както и на хибридни версии на Porsche Cayenne.

В допълнение Q9 ще получи адаптивно шаси с пневматично окачване, което ще позволи на автомобила да регулира просвета, както и да променя характеристиките на амортисьорите в зависимост от избрания режим на шофиране. Системата за задвижване на четирите колела quattro ще бъде внедрена по същия начин, както при настоящия Q7: диференциалът Torsen ще отговаря за разпределението на сцеплението между осите. Опростеният задвижващ механизъм quattro ultra с електронно контролиран многодисков съединител няма да може да се справи с впечатляващия въртящ момент на мощните двигатели под капака на Q9.

Двигателната гамаще включва както бензинови, така и дизелови турбо агрегати . Първоначалните версии ще получат дизелов шестцилиндров мотр с мощност от 231 до 286 к.с. Бензиновият турбо двигател V6 ще развива 340 к.с. Ще има и хибридни версии с комбинирани двигатели – както дизелови, така и бензинови агрегати с вътрешно горене, чиято мощност ще варира от 380 до 450 к.с..

В допълнение ще се появи спортна версия SQ9, под капака на която ще бъде монтиран 4-литров дизел с електрическа турбина, развиващ 435 к.с., или турбо V8 4,0 с мощност 507 к.с. Освен това е възможно в бъдеще да се появи RS-версия на кросоувъра, под капака на която ще бъде монтиран мотор с мощност над 600 к.с.. В този случай всички двигатели ще работят в комбинация с осемстепенна автоматична ZF.

Разширено оборудване

Флагманът ще получи най-модерното оборудване, с което разполага марката Audi. Това включва нова медийна система с гласов асистент Alexa от Amazon, адаптивни матрични светлини и допълнителна лазерна оптика . Q9 обаче ще получи нещо друго, особено това, което досега не сме виждали на автомобилите на Audi.

Става дума за много усъвършенстван пакет от помощници при шофиране, включително автопилот по магистрала. Той ще се основава на подобрена версия на адаптивния круиз контрол и патентована система за предотвратяване на сблъсък на Audi pre sense, която при скорост до 130 км/ч е в състояние да поеме изцяло управлението върху автомобила. В този режим на шофиране системите за разпознаване на пътната маркировка и знаци също ще бъдат свързани. Първият ще позволи на автомобила да управлява самостоятелно на малки остри завои, а вторият ще следи за спазването на ограничението на скоростта. Освен това такъв асистент ще може самостоятелно да възстановява от лента на лента и да изпреварва преминаващите превозни средства.

Кога ще се появи Q9

Първоначално се предполагаше, че новият автомобил ще бъде представен в средата на 2021 г., но сега тази информация все повече се отхвърля. Най-вероятно автомобилът ще бъде показан едва в началото на следващата година и ще влезе в продажба в средата на 2022 година.

Що се отнася до цените, те ще бъдат на нивото на основните конкуренти, сред които, както вече споменахме, ще бъдат BMW X7 и Mercedes GLS. Първоначалната цена на кросоувъра ще бъде около 88 000 – 90 000 евро. Цената на най-добрите версии в максималната конфигурация може да бъде 140 000 – 160 000 евро. Възможно е най-богато оборудваните версии на автомобила с оформление с две отделни седалки на втория ред да се предлагат под подмарката H./ams.bg