Български стартъп проектира соларен самолет, развиващ до 200 км/ч

 

Двуместен самолет, захранван със слънчева енергия, който развива скорост от 140 до 200 км/ч, в зависимост от модела, и може да се използва както за любителско летене, така и за различни доставки.

С този проект българският стартъп Twin Ray Aircraft спечели през октомври регионалното издание на най-мащабното състезаниe за стартиращи компании с енергийни идеи за Централна и Източна Европа PowerUp! и представи България на големия финал в Будапеща миналата седмица.

Съоснователи на Twin Ray са Явор Христов и Добромир Добрев, които заедно с малък екип успяват да усъвършенстват идеята си за двуместен самолет със слънчеви батерии, с която са се прицелили в пазарите на ЕС и САЩ.

“Основната му концепция е двуместен соларен самолет, който е с размерите на нормален лек самолет за любителско летене и целта му е да намали възможно най-много всички разходи за поддръжка и гориво. Може да се кара без никакво гориво с опцията за допълнително зареждане чрез станция при облачно време. Използва възможно най-малко движещи се части, така че да намалим още повече поддръжката. Главната ни цел беше да не жертваме изживяването на пилота, като не го правим по-малко маневрен и по-неудобен, както правят някои наши конкуренти”, обяснява 23-годишният Явор.

Въпреки че проектът му не взе една от първите три награди на големия финал на PowerUp!, Явор е с прекрасни впечатления от надпреварата и вярва, че участието му е предпоставка за бъдещото развитие на компанията.