Баш майстори: 40-те работници от „Цветни системи“ на инженер Пламен Бачев готови с грандиозния ремонт на бл. №23 в кв. „Самоково” в Самоков, М. Каньова от вх. А: Работят бързо и качествено, черпя ги кафе

Димитър Георгиев: Домовете ни вече са по-топли, имаме немска петкамерна дограма

Строителите Димитър и Радослав Куйови от сапаревобанското село Овчарци: Работим с кеф, заплатите не се бавят, даже ни плащат и пътните

Управителят инж. Бачев: Направихме иновативната система на покрива – ПВЦ мембрана на немската фирма FDT, много е здрава, топлоизолацията по фасадите е с европейски сертификат „Ликат“

Жителите на най-големия блок 23 в жилищен квартал „Самоково“ в Самоков са в трепетно очакване управителят на строителната фирма „Цветни системи“ ЕООД инж. Пламен Бачев да открие реновираните им домове по Националната програма за енергийна ефективност.

Стротелството е на финалната права, а 40-те работници, заети с ремонта, не пестят усилия и майсторлък. Живеещите в блока са изключително доволни и изненадани от бързата и по думите им качествена работа. Те споделиха пред екип на „Вяра”, че за изключително кратки срокове е сменена дограмата на целия блок. Милка Каньова, която живее на първия етаж, сподели: “Много добра организация и чистота.

Доволна съм от работата на фирмата, момчетата работят качествено, прецизно, обръщат сериозно внимание върху работата си. Ако има и един недоволен, нещата бързо се решават. Затова даже ги черпя сутрин с кафе… Целият екип са професионалисти и много приятни хора. Апартаментът ми е северен, след като смениха дограмата, вече се усеща топлината. Разговаряла съм с всички съседи и те изказват задоволство от добре свършената работа. От все сърце благодарим на екипа от фирма „Цветни системи“, желая им да бъдат живи и здрави.”

Технически ръководител на обекта е инж. Георги Павлов, който има зад гърба си 14 години опит на отговорната длъжност. По думите на работниците Павлов откликва не само на всички техни въпроси и проблеми, но изслушва и обитателите на блока.

„От София съм, за първи път съм в Самоков, но искам да оставя най-красивата следа в този град. Обещавам блок №23 да бъде един от най-хубавите в страната и когато го завършим, всички ще се убедите в това, а дотогава остават броени дни. Тук никой не е случаен, всички са майстори от класа, добре платени са и с желание да работят. Хората, които живеят тук, са истински щастливци. Работим по всички входове на блока”, разказа за „Вяра” Димитров.

Крум Паунов и Иван Кокалов пък са първи помощници на управителя на фирмата инж. Бачев. Те са денонощно на обекта, за да разпределят и контролират работата на работниците. За тях управителят инж. Бачев със задоволство споделя: “Паунов и Кокалов са ми дясната ръка от години“.

Задоволство от досега свършеното по 23-ти блок, който се санира безплатно за живеещите, изразяват над 80% от домуващите. Работата по ремонта освен от ръководството на „Цветни системи“ се следи всяка седмица и от авторски надзор, който се осъществява веднъж седмично. Репортер на „Вяра“ успя да разговаря и с някои от жителите в саниращия се блок в присъствието на хората от независимия строителен надзор и самата фирма изпълнител.

Димитър Георгиев, който живее във вх. В, сподели, че е много доволен от работата на фирмата. „Аз съм един от строителите на този блок. Изграден е през 1974 година. Хората работят перфектно. Вече се усеща колко по-топли и уютни са станали жилищата ни. Разбрах, че дограмата е немско качество, 5-камерна е. Евала, хората работят перфектно, по стъклата няма и драскотина”, каза Георгиев. С него имаше над 10 съседи, които един през друг хвалеха работниците. „Определено блокът имаше нужда от такъв ремонт. Доволни сме от качеството на дограмата и останалите материали, фирмата се съобразява с всякакъв вид стандарти за енергийна ефективност. Работи се със сертифицирани материали. Много добра организация и чистота“ – допълни домоуправителят.

Строителите Димитър и Радослав Куйови от сапаревобанското село Овчарци, които са от 3 години във фирмата, на свой ред обясниха, че редовно получават възнагражденията си, но спестиха размера на заплатите.

„Началникът ни е изключително коректен. Всеки ден изминаваме в двете посоки по около 70 км до обекта, а той ни осребрява горивото. Заплатите са различни, щом сме от толкова години във фирмата, значи сме доволни. Важното е, че заплатите се плащат навреме”, споделиха строителите.

Изпитваме удовлетворението от факта, че хората са доволни, аз и моят екип се справяме  перфектно. Работим с хъс и ентусиазъм. Нямаме никакви проблеми с хората от блока, вижте ги, говорете с тях. Всички заедно се радваме. Строителството е на високо ниво, а ние се стараем в работата” – допълни негов колега – Жоро от Благоевград.

„Аз съм строител по образование и убеждение. 90-а година съм завършил образованието и не съм се занимавал в живота си с нищо друго освен строителство. Намирам време и за семейството си. Трябва да има любов в семейните взаимоотношения въпреки динамичната ми работа. В нашия занаят има трудности, и то немалко. Блокът е разделен на пет секции, две от секциите са пететажни, две са шестетажни и една седеметажна. Общото РЗП на сградата е 11.100 кв.м, на която работят 40 души и всички са с трудов договор.

Направихме съвсем иновативна система на покрива – ПВЦ мембрана на немската фирма FDT, която е изключително здрава и на нея гаранционните срокове са в пъти повече, отколкото са стандартните керемиди или битум керемиди. Подменихме хидроизолацията на покрива, изолация на подпокривното пространство. В началото имахме недоразумение със собствениците, защото те не бяха виждали такова нещо, но в един момент разбраха за какво става на въпрос и определено останаха изненадани. Полагаме нов 10 см външен топлоизолационен пълен пакет, а на места е и 17 см, понеже стените на места са много неравни. Подменена е дограмата с петкамерна немска, а профилите се произвеждат в Германия, иззиждат се тераси, реновират се входовете, подменя се също и осветлението на общите части с плафони с датчик за движение. Подменя се дограмата и в общите части, шпаклова се и се боядисва. Топлоизолацията по фасадите е с европейски сертификати „Ликат“, която се е доказала в годините като изключителен производител“, разказа управителят на фирмата инж. Пламен Бачев.

Жителите на 23-ти блок споделиха пред „Вяра“, че с нетърпение очакват новата визия на дома си.

Столичният строителен инженер Пламен Бачев спечели обществената поръчка на стойност около 1 млн. лв. за саниране на най-големия жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност и впечатлява с прецизното си изпълнение. Над 40 работници са ангажирани с работите на фирмата по санирането на блока. Едно от звената е от Дупница, другите са от Монтана и София. Има и хора, които над 14 години работят във фирмата. Всички работници са снабдени с нужните по закон обезопасителни средства като каски по скелето и предпазни колани.

Фирма „Цветни системи“ е регистрирана от 2005 г., член е на Камарата на строителите, има всички необходими сертификати за качествена, безопасна работа и контрол на отпадъците. Доказала се е в годините като една от най-добрите фирми в България