Баскет арбитри от 15 страни се обучаваха на камп в Самоков, черпиха опит от светилото в бранша Алън Ричардсън

 

 

44-ма млади баскетболни рефери от 15 страни участваха в 24-тото издание на международния тренировъчен и обучителен камп за съдии Can do basketball в “Арена Самоков”.

Арбитрите имаха възможността да се срещнат с някои от най-известните имена в този бранш и да почерпят от техния опит в интензивната 5-дневна програма, включваща практика, теория и мултимедийно прожектиране.

В Самоков бяха основателят на кампа Алън Ричардсън – директор на европейския обучителен отдел за съдии на Международната баскетболна асоциация (ФИБА), и Ричард Стоукс, директор на съдиите в Евролигата – най-силната клубна надпревара в Европа.

Младите рефери получиха съвети и от бившия международен съдия и инструктор на ФИБА Яир Михаели, бившия международен съдия Стелиос Кукулекидис, инструктора на ФИБА от Саудитска Арабия Мансур ал Ахмари, председателя на съдиите в руския Московски регион Леонид Чудин, члена на баскетболната Зала на славата Валентин Лазаров и националния инструктор на ФИБА Орлин Николов.

Сред новото поколение съдии имаше и българско присъствие в лицето на Ангел Иванов, Валери Енев, Илиян Желев и Стефан Стефанов.

Кампът Can do basketball се състоя за осма поредна година в България благодарение на комисаря на ФИБА и спортен директор на Балканската лига Шай Щрикс.