Бившият гард на Галеви – Янко Кирилов, строи ваканционно селище с 9 дървени къщички до „Валявица”, реконструира култовия ресторант

Янко Янков ( на малката снимка)

РИОСВ-Перник даде зелена светлина за инвестиционното намерение на фирмата с 2 лв. капитал – „Ди ем Груп 2011”

Съдържателят на дискотеката в Сапарева баня и гард на Галеви – Янко Кирил Янков, ще строи ваканционно селище до култовия ресторант „Валявица“ край курортния град. Имотът е бил собственост на БТС, но е продаден на фирма, от която Янков е закупил 5371 кв.м. По този повод на сайта на РИОСВ-Перник е записано следното: „За инвестиционно предложение за „Изграждане на ваканционно селище с ресторант в поземлен имот с идентификатор №65365.210.931, местност Валявица по Кадастралната карта на гр. Сапарева баня, общ. Сапарева баня, обл. Кюстендил“ – да не се извършва ОВОС”. Според РИОСВ няма необходимост от ОВОС, тъй като изграждането на ваканционното селище е съгласувано с всички институции. Зелена светлина му дават и от Агенцията по горите, според които може да се промени предназначението на имота от горски фонд за строеж на ваканционно селище. Инвестиционното намерение на Янков е чрез фирмата „ДИ ЕМ ГРУП 2011”. Според Търговския регистър тя е с капитал от 2 лв. За управител и едноличен собственик на капитала е записан Янко Янков.

Комплексът ще включва 9 сгради от дървена конструкция със застроена площ от 150 кв.м с капацитет от 75 места. Ще има паркинг, озеленени площи, вътрешна улица за достъп на посетителите. Отоплението на сградите ще се извършва с климатици или камини. Предвижда се и реконструкция на съществуващата сграда на ресторант „Валявица”.

Както „Вяра” писа, през лятото на 2017 г. емблематичното за Сапарева баня в миналото заведение „Валявица” е в плачевно състояние. Крайпътният ресторант, намиращ се между курортния град и планинското село Паничище, е обрасъл в бурени, сградата се руши, а сапаревобанци и туристите само си спомнят за вкусната скара. Припомняме, че ресторант „Валявица“ беше собственост на туристическото дружество в Сапарева баня, който преди няколко години беше продаден. Със свое решение през 2009 г. Общинският съвет даде съгласие за продажба и на близо 5 дка прилежащ терен на новия собственик.