Бившият гастарбайтер от Англия Радослав Златев от Драгушиново: Имах предчувствие, че ще извадя кръста

 

Болно ми е, че другият ми син е в чужбина, дано децата ни се върнат в България, сподели майката Марияна

30-годишният Радослав Златев извади кръста от Искъра край самоковското село Драгушиново. Той стигна пръв до християнския символ в надпревара с 10 младежи.

Веднага след като излезе от водите, той сподели за в. “Вяра“, че посвещава успеха си на своето семейство. Сияещ от радост, той допълни, че още преди ритуала е бил сигурен, че ще успее за извади кръста. Пожела здраве на семейството си и на брат си, който е в Англия, както и на всички самоковци.

Борислав участва за пръв път в ритуала. Преди години се върнал от Англия. „Ради е изключително трудолюбив, честен и отговорен. Има ферма и е едно от най-добрите момчета на Драгушиново“, споделиха за в. „Вяра“ местните хора. „Много съм щастлива, че синът ми извади кръста. Пожелавам му здраве, много е трудолюбив, отглеждаме животни. Имам още един син, който е в Англия и се надявам да се върне и да остане тука. Болно ми е, че е далече. Дано децата ни се върнат в България, защото празници без деца не са празници“, сподели Марияна Златева – майка на Борислав.

Богоявление събра десетки жители на село Драгушиново край Искъра. Сред тях беше и депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев, чиито родители са от Драгушиново. „Да са живи и здрави всички, да имат лични и творчески успехи тези, които се занимават с изкуство. Да са усмихнати и положителни“, пожела Милушев.

На Йордановден водосвет в Драгушиново отслужи отец Петър. Кметът на селото Георги Хаджийски почерпи събралите се и поздрави всички.

Отец Петър прогнозира, че както е хубаво времето на този ден, така годината ще е хубава, а всяка следваща ще е още по-добра. „Да бъде благословена годината“, пожела отец Петър.

„Миналата година пожелах щъркелите да донесат повече бебета в Драгушиново. Донесоха девет. Пожелавам през тази година да бъдат още повече. Миналата година в Драгушиново имаше направо бейбибум. Драгушиново има бъдеще и пожелавам тези дечица, които се раждат тук, да пазят традициите на селото, които сме ги пазили в продължение на хилядолетия. Да не ги дават на никого – нито на Самоков, нито на София, нито на никой друг“, сподели кметът на селото и щедро разля червено вино за всички.

Сред куражлиите за кръста бяха Ивайло Зетов, както и Никола Петров, който извади кръста миналата година, той е ученик в ПГ „Константин Фотинов”. Той сподели, че миналата година е била успешна за него и не е боледувал. В Искъра за кръста се надпреварваха още Ники, Пепи, Иво, Наско, Теодор и други.

Празничното настроение осигури и специалното музикално оформление с българска народна музика и най-хубавите хора на Дико Илиев.

Наградата за Боби беше парична сума, връчена лично от кмета на селото. Златев сподели, че ще почерпи приятели.