Бившият кмет на Бобов дол Йорданка Каленичкова:Елза Величкова трябва да бъде преизбрана, ако се кандидатира за втори мандат! Стоя с главата си зад това решение, защото в Бобов дол не може повече да сме като орел, рак и щука

Йорданка Каленичкова

 

С Величкова бобовдолци случиха на кмет, с любов тя променя общината, чакаме 500 000 лв. по проект за Културния дом, още 1 млн. за саниране на блокове, 15 улици ще се асфалтират…

Проблемът с мините е като воденичен камък за всеки кмет на общината, но това е въпрос, който трябва да се реши от държавата, от Европа искат да затворим рудниците, защото тровят, а гладът не убива ли?

В Бобов дол са нужни инвестиции, Елза Величкова е готова с 5 терена, които да предложи на директора на Агенция за български инвестиции Стамен Янев

„С Елза Величкова през последните 2 години Бобов дол най- после случи на кмет.

Елза Величкова

Искам да й кажа „Величкова, никога няма да те предам!”, това обяви в интервю за вестник „Вяра” грандамата на миньорската община – бившата кметица Йорданка Каленичкова. През 2015 година Каленичкова отново влезе в битката за кметския пост в общината, като беше в пряка конкуренция именно с Елза Величкова. Въпреки това екскметицата днес не пести суперлативите по адрес на своята наследничка на поста, отчитайки стриктно всичко, което е свършено за последните две години.

„През което и селище да минавам, първата ми работа е да преценя дали в това село или град има кмет на място. Професионално изкривяване ми е. Като гледам обстановката, автоматично преценявам – тук има кмет, тук няма кмет. Когато се връщам в Бобов дол, си казвам, че тук през последните 2 години има кмет, защото има промяна”, обосновава оценката си за Величкова Каленичкова. По думите й промяната в града се вижда даже на улицата. „Бордюрите в Бобов дол са белосани. Улиците са почистени, а градът е осветен. Всичко това ми доставя удоволствие, защото показва любов и старание от страна на кмета. Около спирките тревата е окосена. Смятам, че освен тези проблеми кметът на Бобов дол Елза Величкова надгражда. Предшествениците й рушаха, те дори отричаха всичко, направено преди тях. Философията им беше „с нас изгрява слънцето”.

Гордея се с моя мандат. Особено с изграждането на църквата „Св. Успение Богородично” в кв. „Миньор”. Тази църква в продължение на 10 години беше превърната в сметище. Наследниците ми и предшественици на Величкова не си помръднаха пръста поне де го разчистят. Там беше змиярник, обрасло в тръни и треви, истинско светотатство. Не зная на друго място да има Божи дом в такова състояние.

С Елза Величкова бяхме опоненти, критикувахме се. Казвала съм лоши неща за нея по информация, която бях събрала на мегдана. Сега искам да й кажа: „Величкова, никога няма да те предам!”. Тя довърши църквата, която аз стартирах. Тази църква промени отношението ми към нея. Тя беше направена до груб строеж. Сега толкова много хора са ангажирани с дарения. През мое време успях да изградя параклиса „Св. Спас” и да направя ремонт на църквата „Св. Николай”. А Елза Величкова освети дворовете им и така призна труда ми. В момента се града и параклис в Паничарево.

Шапка свалям на Величкова и за облагородяването на гробищния парк. Там нямаше вода и беше кал до колене. Беше неприятно. В момента алеите са асфалтирани, оградата е възстановена, портите са затворени. Сега не може като преди да влизат животни, които да дразнят опечалените.

Започнаха да се поддържат и гробищните паркове по селата. Обиколих селата, имам толкова много приятели и познати, хората са възхитени. Кметовете също се радват.

Бюджетът на община Бобов дол е оскъден. Въпреки това Величкова успя да купи нова техника за общината. Бобовдолска община има нови сметоизвозващи машини и снегорин. Дори се учудвам как успява да свързва двата края в тези тежки времена. Наред с всичко общината успява да спечели и европейски проекти. До края на годината очакваме 500 000 лв. за Културния дом по европроект, в който участваме заедно с македонска община.

Елза Величкова с награда в категория “Добре стартиращ кмет”

По ПУДООС имаме финансиране на детски площадки, както и финансиране за 1 млн. лв. за енергийна ефективност на детската градина. Предстои асфалтирането на над 15 улици и пътища. Нов асфалт има по улиците „Иван Вазов”, „Рила”, „Хаджи Димитър” и „Свилен Русев”, ще се кърпи улица „Миньорска” в Мламолово. Стартира и кърпене на дупките в града. На гробищния парк трябва да се слага още асфалт, а в горния край – бетон. Три блока са напълно готови по програмата за енергийна ефективност. Чакаме финансиране по одобрени проекти за още 16 блока. През 2017 година подготвихме и спечелихме финансиране за още 16 блока, но от банката за национално развитие бавят ръководството на общината с подписването на договорите.

Болно ми е, като видя нещо да е разрушено. Последния път, като си идвах, видях, че е потрошена пътеката, която свързва кв. „Христо Ботев” и кв. „Миньор”. Тя беше асфалтирана, облагородена по мое време, но вандалите не й простиха. Щастлива съм, че се възстановява. Учудвам се как е възможно бобовдолци сами да рушат града. Да допускат шепа разбойници да трошат пейки, осветление, пътеки да къртят, плочки и каквото ръката им намери”, изреди направеното в миньорската община през последните години Каленичкова.

Тя не пропусна и проблема с мината, който е тема №1 в Бобов дол. „Аз понесох много тревоги като кмет заради състоянието на мината. Същите тревоги в момента наследи и Величкова, защото това е основният поминък на нашата община. Трябва да се знае обаче, че ликвидацията на мината няма нищо общо с кметската институция. Кметът не е собственик на мината, нито е концесионер, нито работодател, за да решава проблемите на миньорите. Въглищата са национално богатство и правителството трябва да решава съдбата на този отрасъл. Кой е виновен за състоянието на мините, не мога да кажа. Лошото е, че кметът на Бобов дол винаги изкупува тези чужди грехове. Мините винаги са били едно изпитание. Още по-голямо изпитание беше, когато боклукът на София трябваше да се депонира в Бобов дол. Аз се противопоставих и си платих за това, като ме свалиха от поста, но аз защитих общината. Ако се бях предала, боклукът щеше да е тук и да ни мирише. Сега пред Величкова стои предизвикателството да намери инвеститори и да разкрие предприятие, за де се намери работа на всички, съкратени от мината.

Истината е, че от Европа ни натискат и казват, че рудниците тровят. Но аз питам: а гладът не трови ли? Мините в Бобов дол съществуват от над 100 години, а има запаси за още толкова. В момента се правят експерименти с хората и опит да се обезлюди цяла община, каквато е Бобов дол.

Знам, че Елза Величкова направи среща със Стамен Янев – директор на Агенция за български инвестиции. Той й постави задача да подготви документацията за всички общински терени със скици, квадратура, комуникации, ток, вода… Тя има готовност с около 5 терена и в момента чака втора среща с него, за да му представи списъка с имоти, за да ги представи на инвеститори”, отсича Каленичкова.

Тя е категорична, че един кмет трябва да изкара поне два мандата, за да има възможност да изпълни програмата, която е очертал пред избирателите. По нейните думи с времето един кмет става по-полезен.

„Смятам, че хората не могат да спечелят, ако кметовете се сменят като носни кърпички. Елза Величкова има всички качества и заслуги да бъде преизбрана. Ако Величкова се кандидатира за втори мандат, аз ще я подкрепя. Не ме интересува дали на моите съпартийци ще им стане приятно. Стоя с главата си зад това решение, защото е редно да работим за Бобов дол и да подкрепим свестния човек. В Бобов дол има страшно разделение, ние сме като орел, рак и щука и губим от това. Нека да се обединим и всички политически сили да застанем зад тази жена и заедно да воюваме за Бобов дол, за да го спасим. В навечерието на празника на Бобов дол, който се чувства от 40 години, Величкова е поканила всичките си предшественици. Всеки предишен кмет може да бъде полезен.

Не бива да се прави трагедия и да се афишират дълговете на общината, ако парите са вложени в нещо направено, което да подобри живота на хората. Осъдително е, ако имаш дългове, а не си забил един пирон. Всички общини обаче са с дългове, а това говори, че има нещо сбъркано в държавата. Смятам, че екипът, който е създала Елза Величкова в общината, е екип на истинските личности. В общината не цари шуробаджанащина. Аз като кмет никога не съм взела роднина или близък човек, защото се разваля и приятелството, и роднинството. Следвам правилото „помогни да си намери работа на друго място”, каза екскметицата.

„По цели нощи не спя. С единия крак съм в Пловдив, а с другия – в Бобов дол. Дядо Николай ме прие в Пловдивската епархия като негов служител в един много тежък за мен момент. Съвестно ми е да оставям задълженията, които изпълнявам вече от години в църквата. Подреждам архивите и се грижа за документацията на църковните имоти, но мисълта ми е все свързана с Бобов дол.”

Бившата кметица, известна с прозвището Желязната лейди, е в платен годишен отпуск. Две седмици бившата първа дама на Бобов дол не е спряла да шета в къщата си.

„Когато човек не е в дома си, като се върне, къщната работа е двойна. Не мога да преместя къщата си в Пловдив. Наложи ми се да зазимя двора, да обера лозниците, да наложа гроздето, освен всичко варих и ракия. Не зная с каква сила извърших всичко това”, призна тя.

„Обичам Бобов дол и когато има почивни дни през годината, не съм от тези, дето тръгват към Гърция или на друга екзотична дестинация. Не, аз съм в Бобов дол и твърдя, че най-хубавото място на света е там, където те обичат. Затова предпочитам да си бъда сред моите съграждани, при семейството и приятелите ми”, каза дамата, изнесла на плещите си три кметски мандата.