Бившият министър д-р Стефан Константинов от Кюстендил оглавява Националната онкология, спечели най-високи оценки от изпита за поста – 5,65

Бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов

 

Бившият здравен министър от ГЕРБ – кюстендилецът д-р Стефан Константинов, е избран за директор на Националната онкологична болница в София (СБАЛО). През август Министерството на здравеопазването проведе конкурс за поста.

Четирима бяха кандидатите за директор на онкологията. Сред тях освен д-р Константинов бяха бившият шеф на ИАМО д-р Симеон Василев и настоящият директор на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова.

Най-високи оценки от изпита обаче са изкарали първите двама. 5,65 е тази на кюстендилеца Стефан Константинов, а на Симеон Василев е 4,78. СБАЛО е най-голямата държавна болница за лечение на онкологични заболявания. До избор на нов директор се стигна, след като оставка подаде бившият й началник д-р Валентин Ангелов. Той бе назначен по времето на кабинета „Орешарски”. Прокуратурата дори повдигна обвинение за безстопанственост на Валентин Ангелов, като твърди, че е ощетил болницата с почти 2 млн. лева.

Според разследването в периода 2013-2015 г. под ръководството на Ангелов, който е директор от 2013 г., са били купувани лекарства на цени много по-високи от най-ниските договорени в една процедура.