Бившият районен прокурор на София Славчо Кържев осъди държавата в Страсбург

Преди години Славчо Кържев беше осъден за обида срещу свои колеги, които обвини в корупция

 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови ново решение срещу България, в полза на бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.

В първото си решение след лятната ваканция съдът установява нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека заради това, че е бил осъден за обида чрез печата на двама прокурори в интервю за в. “Труд”, съобщи в блога си адвокат Светла Маргаритова. Съдът присъжда на Кържев обезщетение за имуществени вреди в размера, в който е бил осъден да заплати санкцията и обезщетението на частните тъжители – по 5000 лева за всеки, и 1000 лева глоба.

В периода 2005-2006 г. Кържев е ръководител на Софийската районна прокуратура и влиза в конфликт с някои от подчинените си, измежду които Б.К. и Г.Ч. Той напуска прокуратурата през 2006 г. по собствено желание и скоро след това е назначена проверка на неговата дейност като административен ръководител. В определената за това комисия са включени и въпросните двама магистрати (Бойко Конакчийски и Георги Чотински, уточнява “Правен свят”). На 12 октомври 2006 г. “Труд” публикува интервю с Кържев, в което той декларира, че цял живот се е борил с престъпността, опитал се е да победи мафията в прокуратурата и се е провалил, поради което и понася последиците – да бъде проверяван точно от тези прокурори (двамата и още един), противопоставили се на неговите методи на работа, чрез които се е повишила ефективността.

Целта на тези методи била да се премахнат всички основания за корупционни договорености, свързани с делата. Но това не се е харесало на тези трима прокурори и на прословутия прокурор Н.Н.

“Един от проверяващите го, заявява Кържев, е известен сред адвокатите и техните клиенти като прокурор “Рушветчийски”. Той пояснява пред журналиста, че ако главният прокурор не е информиран какво се случва в прокуратурата, той би му дал тази информация, защото е запознат с корупционните модели и уважава усилията му да победи тези модели. Затова би му дал съвет да провери каква собственост притежават хората, които сега го проверяват.

Европейският съд констатира, че жалбоподателят е наказан заради няколко фрази, изречени от него, които фигурират в тъжбата на частните тъжители: “Опитвах се да победя мафията в прокуратурата”; “Най-нездравите елементи в прокуратурата”; “Много парчета боклук излязоха на повърхността  сега ме смазаха” и “прокурор Рушветчийски”.

Според Пловдивския окръжен съд, който осъжда Кържев, тези изрази са навредили на честта и достойнството на прокурорите и са провокирали в тях “чувство на унижение”.

В решението на ЕСПЧ обаче се отбелязва, че централният въпрос, който се поставя в настоящия случай, е да се установи дали намесата в свободата на изразяване, която е била предвидена в закона, “е необходима в едно демократично общество” – т.е. дали тя е съответствала на належаща обществена нужда, дали е пропорционална на преследваната легитимна цел и дали основанията, посочени от националните органи, са били уместни и достатъчни.

“Що се отнася до границите на приемливата критика, те са по-широки по отношение на държавните служители, отколкото на частните лица. Разбира се, че един държавен служител има право на защита на репутацията си, но изискванията на тази защита трябва да бъдат противопоставени на интересите от един открит дебат по политически и социални проблеми, защото ограниченията на свободата на изразяване трябва да бъдат тълкувани по един ограничителен начин”, мотивират се европейските съдии.

Според ЕСПЧ тази непропорционална санкция му е била наложена без достатъчна обосновка или подходящ анализ на различните интереси, за които става въпрос.