Бившият зам.-кмет на Дупница Валентин Караилиев: Борислав Сарафов е точният човек за шеф на следствието, обяви пред мен за Галеви: „Ще се справим”. И го направи

Лидерът на християндемократите в Дупница Валентин Караилиев пръв приветства избора на зам. главния прокурор Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба. Сарафов е човекът, който водеше екипа, помел империята на Братя Галеви в България.

Румен Петков и тогавашният шеф на прокуратурата Камен Пешев, зад тях са съветниците Валентин Караилиев и Мария Николова от СДС
Тогавашният шеф на полицията Ивайло Дамянов с Румен Петков и прокурор Камен Пешев

„За първи път се срещнах с Борислав Сарафов в Главна прокуратура. Лично той ме покани в Главна прокуратура. По това време той беше заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София.

Полицията охранява приближения на Братя Галеви Александър Палчев, до него е Валентин Караилиев

Той искаше да научи от мен в качеството ми на бивш зам.-кмет на Дупница откъде са тръгнали Пламен Галев и Ангел Христов, с какво се занимават.

Първан Дангов и Румен Петков сред поддръжници на Галеви

В същия този момент те двамата изпълняваха функцията на кметове в Дупница, бяха спечелили изпълнителната власт. Спомням си, че разясних на Сарафов, че те разполагат с огромна власт, че над тях е разперила чадър държавата. Казах му, че зад гърба им стои Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи.

Борислав Сарафов

Петков дойде на сесия в Дупница и заяви, че Галев и Христов са чисти, а на протестиращите срещу господството на двамата Петков заяви:

„Вие сте сбъркали жанра”. На сесията се разрази скандал, тъй като шефът на полицията в лицето на Ивайло Дамянов, който в момента е шеф на инспекторат в Министерството на правосъдието, заяви, че Пламен Галев и Ангел Христов не могат да бъдат подведени под отговорност за ръководене на организирана престъпна група, защото са двама, а за ОПГ по Наказателния кодекс са нужни трима души.

2 Бившият председател на ОбС Явор Тодоров, с агентурния псевдоним Тони, предава по телефона от мястото на събитието

Тогава видях гнева на прокурор Пешев, който по това време беше шеф на Окръжната прокуратура. Той възрази и смъмри Дамянов, като каза: „Ти да не би да си прокурор, че говориш от името на прокуратурата?”

1Румен Петков и бившият шеф на следствието в Дупница Валентин Михайлов сред тарапаната

Обясних надълго и нашироко на Сарафов, че Братя Галеви са протежирани от БСП. Погледнах Сарафов в очите и му казах, че досега никой не е имал волята и силата да се справи с тях. Получих категоричния отговор от Сарафов: „Този път воля имам и ще се справим”. Каквото каза Сарафов, това и стана.

Малко са мъжете в държавата, които отговарят на обществените очаквания. Борислав Сарафов се показа като такъв”, каза Валентин Караилиев.

Малко след осъдителните присъди на Братя Галеви Борислав Сарафов стана шеф на Специализираната прокуратура. „Очаквам, че рано или късно на Пламен Галев и Ангел Христов ще им омръзне да се крият и ще се предадат. Както сами виждате, първо Таки, който години наред беше в неизвестност, беше намерен и задържан. След това дясната ръка на Златко Баретата – Мартин Станков – Рашо, се предаде доброволно. Затова съм убеден, че Галеви ще бъдат заловени.”

„Обществото очаква видими резултати. Очаква по-динамична работа. Доколкото зная, и самите следователи очакват по-висока натовареност, която да осмисли техния професионален ангажимент и тяхната професионална интеграция”, аргументира се Сарафов по време на изслушването си.

Според него професионалният и кадрови ресурс на НСлС позволява доста по-сериозна натовареност.

„Тук е мястото да призная една своя грешка. Със заповед на главния прокурор аз бях упълномощен да възлагам дела на НСлС, по предложение на окръжните прокурори. Отчитам като свой пропуск, че тази своя възможност не съм я използвал пълноценно”, каза още Сарафов и пое ангажимент това да бъде коригирано.

Той предвижда и мерки по отношение на проактивна медийна политика за популяризиране на постигнатите успехи в дейността на НСлС, активно и ефективно използване на инструментите за поощрения и наказания, както и повишаване професионалната квалификация на следователите.

Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на съдебната власт като следовател и прокурор. В периода ноември 1994 г. – януари 1996 г. е инспектор в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, след което до 18 февруари 2001 г. е следовател в Окръжен следствен отдел – София.

През 2001 г. е зам. районен прокурор в Сливница. Бил е прокурор в Окръжна прокуратура – София, във Върховна административна прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2009 г.-2010 г. е заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София. От 2011 г. до 2013 г. е административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура. От 18 януари 2013 г. до избирането си за директор на НСлС Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор.

Още подробности в печатното издание