Делото срещу дупнишките фараони Близнакови влезе в Специализираната прокуратура, има 250 измамени вложители и липсващи 4,5 милиона лева

Делото по разследване на фирма “Феникс-СБ” от Окръжна прокуратура- Пловдив е изпратено в Специализирана прокуратура за евентуално обвинение за организирана престъпна група, съобщиха източници на вестник ВЯРА от прокуратурата. Същата фирма е завела, паралелно с разследването, стотици дела по събиране на собствени незаконно раздадени кредити в Дупнишкия районен съд.
“Има дори осъдени хора без те да знаят по бързата процедура. Административният ръководител на ДРС Ели Скоклева е категорична, че всеки, който е взел кредит от семейство Георги, Сотир и Ивона Близнакови, трябва да го върне. Това законно ли е? Сотир Близнаков сам обикаля и заплашва хората. От май тази година фирмата е прехвърлена от жена му – Миглена Драганова на Сотир Близнаков. Това тепърва ще се разследва, но те са се развилнели и никои не може да ги спре да съдят и заплашват да си вземат парите, които незаконно са раздали.”- твърдят ужилените.

250 измамени вложители и липсващи 4,5 милиона лева. Това остана от поредната рухнала пирамида, работила в продължение на няколко години под името Дупнишка Популярна каса. Дейността й бе финализирана с ареста на основателите й – Георги Близнаков и съпругата му Ивон. След специализирана операция на пловдивската полиция, двамата са докарани в белезници в  ареста, тъй като от няколко месеца в Пловдивската прокуратура тече секретно разследване за данъчни нарушения срещу двамата, заяви директорът на полицията ст. комисар Христо Разсолков.

Касата, която е регистрирана като взаимопомагателна кооперация е създадена в Дупница и работила повече от 10 години. Схемата е като тази на класическите пирамиди – вложителите оставят определена сума и месечно получават високи лихви. Предлагания от Близнакови процент е бил между 14 и 17, което обяснява и големият брой членове на касата.

През март Георги Близнаков мести седалището на дружеството в Пловдив като го регистрира на адреса на Домостроителния комбинат. Там обаче дори не са чували за Дупнишката каса. В пловдивския съд обаче са чували, тъй като точно там Дупнишкият фараон е завел дело за несъстоятелност.

На 13 май офисът на Популярна каса хлопва врати и всякакви плащания спират.

Точно в този момент Окръжна прокуратура -Пловдив възлага разследване на касата на Икономическа полиция. “Решихме да работим конспиративно и оставихме Близнакови да развиват дейност. Въпреки, че дружеството бе обявено в несъстоятелност, те продължиха да развиват лихварска дейност” разказа Окръжният прокурор Румен Попов. В рамките на три месеца са разпитани близо 90 пострадали. В Дупница са командировани екипи от пловдивски полицаи, документирани са вложенията на 1,5 милиона лева. Голяма част от хората, които са предоставили спестяванията си на касата са смятали, че дружеството има банкова дейност. Влагани са суми между 5 000 и 200 000 лева. Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала  касата. Българин, живеещ в Италия, бил внесъл 400 000 лева.

От тези пари обаче няма и следа. В касата няма нито лев. Разследването показва, че Близнакови са били едновременно собственици на кооперацията и кредитополучатели. Открити са договори, от които става ясно че Близнаков е давал огромни заеми сам на себе си, като е авалирал договорите от името на дружество, на което той самият е собственик!

КЪДЕ СА ПАРИТЕ?

Окръжният прокурор Румен Попов коментира, че в момента тече разследване за пране на пари. Ако парите бъдат открити, вложителите ще могат да заведат искове за да си ги върнат. Ако това се случи, ще бъде прецедент в българското правораздаване. Въпреки, че от началото на прехода са рухнали десетина подобни пирамиди, никой от вложителите не си е върнал и един лев от тях.

Според хора от Дупница, преди да затвори касата Георги Близнаков е купил къща на сина си Сотир в Гърция, говори за собственост върху чейнчбюро и заложна къща в Серес. Сотир също е бe задържан за 24 часа, но е освободен след като е разпитан като свидетел.

ОБВИНЕНИЯ

Срещу Георги Близнаков има повдигнати няколко обвинения – за лихварство, за данъчни престъпления и предстои да бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване. Той може да влезе в затвора за 10 години. Делото ще се води в Пловдив.

Прави впечатления факта, че Дупнишка Популярна каса е развивала банкова дейност в нарушение на закона години наред, но въпреки това нито една институция в Кюстендилска област не се е самосезирала. На този етап обаче няма открити виновни длъжностни лица.

АРХИВ

“Популярна каса” в Дупница е регистрирана през 2009 г. като “Кредитно-спестовна кооперация дупнишка популярна каса”. Основатели са собственикът на „FS Холдинг” Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция. След време Д. Давков напуска борда на “Популярна каса”.

Георги Близнаков е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негова собственост е и хотел “Съни” в Сапарева баня, който е обявен за продан. Водата и токът на хотела са изключни заради неплатени сметки.

Преди около две години беше извършен обир на 20 000 лв. от чейнчбюрото на Г. Близнаков. Крадецът измъкнал парите от ръцете на служителка на бюрото на няколко крачки от “Популярна каса”, където в трезора се съхранявал оборотът на чейнчбюрото.

Георги Близнаков е изтеглил 600 000 лв. кредит от банка за строежа и оборудването на хотел „Съни” в Сапарева баня. Банката му дала парите срещу ипотека на хотела в Сапарева баня, но кредитът е станал изискуем, тъй като не е погасяван редовно, въпреки че Близнаков е успял да продаде апартаменти по 40 000 евро в хотела.

РАЗБИТ ЖИВОТ

Зад сухите цифри се крият десетки разбити съдби. Много от вложителите на Дупнишка популярна каса са оставили на Близнакови всичките си спестявания.

Всеки ден полицаите, които работят по пирамидата се сблъскват с  личните драми на измамените хора. Сред тях е и 66-г. Емил Лазаров, бивш машинен техник. Трудовата му кариера е преминала в ремонт на шевни машини. Заделял част от заплатата си за старини. Той е изпаднал в жестока депресия от загубата на 50 000 лв. “Цял живот спестявах, за да си изкарам спокойно старините. Живея сам и спестените пари ми бяха като опора, че няма да се лишавам от нищо, но бях подведен от Ивона Близнакова. Парите си ги оставях на 6-месечен депозит. Получавах 14% лихва. Последния път, когато отидох за комисионата миналата година, Ивона ме убеди да ги оставя на срочен депозит за една година и аз я послушах. Сега останах без пукнат грош. Разчитам само на пенсията си. Денонощно мисля защо на мен се случи, как ще карам старините си. Страхувам се да не се разболея, а нямам пари. Дадох показания пред трима прокурори от Пловдив, командировани в Дупница да разнищват измамата на Георги Близнаков. Разказах всичко кое как е било. Надявам се да ми върнат парите, иначе ще се поболея”, казва пенсионерът.

Алчност, наивност или глупост? Най-вероятно комбинацията от трите е причината 25 години след началото на прехода и повече от десет рухнали пирамиди, все още да има хора които са готови да дадат всички свои спестявания на непознат, полъгани от жаждата за бърза печалба., са коментарите в Дупница.

Заради аферата НАП запорира сметките на охранителната фирма на Шопов и Давко Давков

Ужилен осъди касата да му плати 20 000 лв., решението на съда в Дупница е окончателно

02-01-81-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d1%84%d1%82%d0%b5%d1%80

Иван Шопов

Лидерът на Съюза на запасните офицери и бивш общински съветник от БСП Иван Шопов е викан на разпит в пловдивската прокуратура заради аферата с 227-те вложители, завлечени с 4,5 млн. лв. в Дупница. Това съобщи самият той пред вестник „Вяра”.

02-01-01-davko-davkov

Давко Давков

„Нямам нищо общо с тази колосална кражба. Истината е, че председателят на дупнишката популярна каса Георги Близнаков, който е в ареста, е използвал моите лични данни без съгласието ми. Така в продължение на няколко години аз съм бил управител, без да зная на дупнишката популярна каса, в която изгоряха толкова много вложители.

02-01-01-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Георги Близнаков

02-01-01-%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0

Ивона Близнакова

Не съм присъствал на нито едно общо събрание. Това, че живеем апартамент над апартамент в блок на Адвокатската улица в Дупница, не означава, че имам доверие или общ бизнес с Близнаков. В случая става въпрос за злоупотреба”, каза Шопов и уточни, че неговият бизнес партньор Давко Давков, който е президент на „FS холдинг” и собственик на верига аптеки, също няма нищо общо с аферата, макар също като Шопов да се води член на Управителния съвет на касата.

Всички тези вложители смятат, че аз и Давков вероятно сме за затвора. Винаги съм казвал на Давков да се дистанцира от този човек. Заради Близнаков в момента са запорирани сметките на общата ни фирма с Давков – охранителната фирма „Дарттрайд”. Вече има и вложител, който е осъдил „Дупнишка популярна каса” да осребри над 20 000 лв., съобщиха източници на „Вяра”. Следите на касата водят към фирмите, стопанисвани от Давко Давков и Шопов. Най-вероятно Близнаков фигурира в съдружие с тях в други фирми. Присъдата е на Дупнишкия районен съд и решението не подлежи на обжалване.

Както ВЯРА първи информира шефът на дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона бяха арестувани в Пловдив. Ивона е на свобода, тя работила като касиер, задържан беше и синът на семейството, който беше освободен след разпита. Шефът на пловдивската полиция Христо Расолков през май тази година е започнал разследване, а на 3 октомври беше проведена спецакция.

Близканов е представил документи пред съда за обявяване на кооперацията в несъстоятелност и че тя не притежава нито един лев към месец март. Както е известно, касата е раздавала заеми и е приемала влогове срещу космически лихви. Отделно при подаване на годишната си декларация пред НАП Близнаков укрил данъци в размер на 135 000 лв. Наблюдаващият прокурор Константин Паскалев съобщи, че от развиваната лихварска дейност Близнакови са се облажили с 1,5 млн. лв. За укриване на данъци законът предвижда между 3 и 5 години затвор и конфискация на имущество. За незаконна банкова дейност наказанието е до 10 години лишаване от свобода.

Съдия №1 на Дупница Ели Скоклева пред „Вяра”: Лихварите Близнакови могат да си търсят незаконните кредите чрез съда, така е по закон, не е наша работа да ги проверяваме

Filed under: Дупница | 

 

Офисът за кредити в Дупница пусна кепенци, окачиха надпис „системата блокира”

08-02 ELI SKOKLEVA

Ели Скоклева

„Магистратите в Дупнишкия районен съд не са събирали пари от лихварската дейност на Ивона и Сотир Близнакови”, заяви специално за „Вяра” административният ръководител на Районен съд-Дупница съдия Ели Скоклева. По отношение на казуса „Близнакови” тя беше категорична: „Такъв е законът, няма как някой да се провини, докато следва стриктно буквата на закона”, отсече Скоклева.

80-01-02-%d1%81%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Сотир Близнаков

 

Ивон

80-01-02-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2

Георги Близнаков

Случаят с дупнишката пирамида и незаконните кредити, които обаче се оказа, че съвсем законно може да се върнат на хитреците, които са ги отпуснали, за пореден път ни убеждава, че живеем в държавата Абсурдистан. Събитията в Дупница са нагледен пример на това, че институциите не си мърдат пръста, за да защитят спестяванията на гражданите, които невинаги могат да реагират адекватно според ситуацията и да защитят интересите си. Най-лошото е обаче, че мошениците са наясно с всички врътки, за да си въртят далаверите, а като за капак се оказва, че и законът е изкован така, че да им е точно по мярка.

Публикуваме разговора със съдия Скоклева.

80-01-02-untitled

Миглена

80-01-02-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b2

Йордан Югов

80-01-02-lili-veselinova80-01-02-%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-untitled

  • Дупнишките съдии са издавали заявления за издаване на заповеди за изпълнение по чл. 410. Той гласи, че всеки, който твърди, че има вземания, заявява пред съда, че има съответното вземане от определения човек и съдът издава заповед за изпълнение. Достатъчно е заявителят да си плати таксата и в 14-дневен срок, ако лицето не ги дължи тези суми, прави възражение, а заявителят трябва да води дело и да докаже, че му се дължат тези пари пред съда. Този тип производства се водят от 2008 година.
  • Редно ли е съдът да приема заявления на хора като семейство Близнакови, които са въртели незаконен бизнес, като са раздавали кредити на хора?
  • 80-01-02-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%ba-2-ed80-01-02-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%ba
  • Тези отношения са така регламентирани от законодателя. Гражданският закон не изисква проверка кой и какъв е заявителят. Достатъчно е той да пусне заявление, за да се задвижи процедурата за изискване на задълженията и налагане на запор. Било физическо, било юридическо лице, няма значение.
  • Няма ли право съдът да провери кой е заявителят и при какви условия са дадени кредитите?
  • Не. Това може да го направи всеки един човек, може да го направи физическо лице, може да го направи юридическо лице – фирма, дружество, обществена организация.80-01-005-1-copy

На това има право всеки, който заяви, че някой му дължи средства, по неизпълнен договор, дори съдът не проверява дали има такъв договор, или няма. Така го е регламентирал законът.

  • А кой трябва да го провери?
  • Това се проверява в исковото производство.
  • По този начин ли си прибират вземанията и другите институции като водни дружества, електроразпределителни…?
  • Всички дружества действат по този закон.
  • Всъщност това ли е законът, въведен от Мая Манолова, който в момента пак тя се опитва да премахне, защото цяла България е в ужас?
  • Да, точно. Това е законоустановеният начин за събиране на средства. Напълно в логиката на закона е на всеки, който е предявил иск срещу другиго, веднага да се издаде заповед от съда за изпълнение.
  • Има ли искови производства по казуса „Ивона-Сотир Близнакови”?
  • Да, правихме справка и има такива. Магистратите в Дупница са издали заповедите за изпълнения въз основа на заявлението на Близнакови. Част от хората са направили възражения по различни причини. В повечето случаи, че са платили кредита към Близнаков и са представили доказателства за това. Близнаков е бил длъжен да води дело, за да докаже, че тези пари ги е дал. След 14-дневния срок, ако няма възражение, се прави изпълнителен лист, който се дава на съдия-изпълнител. Той прави запор и опис на вещи в полза на Близнаков.
  • Това е голям абсурд.
  • Не, не е абсурд. Така е уреден законът и ние така го прилагаме, за да решим подобни облигационни спорове.
  • Но Близнакови не са имали право да дават кредити, и то с такава висока лихва?
  • Дали имат право, или не – би трябвало да го решават други институции, не съдът. Това е работа на БНБ, на прокуратурата. Това са институциите, които могат да преценят кой може да раздава кредити и откъде има парите за подобна дейност. Аз нямам представа дали БНБ ги санкционира, дали прокуратурата ги разследва.
  • Значи магистратите в Дупница не са се провинили, като са се произнесли в полза на Близнаков?
  • Спазването на закона няма как да е провинение. Законите са такива, каквито са и трябва да се спазват. Освен чл. 410 има и чл. 417, при който се получава незабавна заповед за изпълнение. Той се прилага точно за кредитни случаи. Тези два члена са от Гражданско-процесуалния кодекс.

Явно медийният скандал около кредитите на Близнакови затвори офиса в Дупница. Вчера на входната врата цъфна табелата „системата блокира.”

Както писахме, фирмата, която въртят съпругата на Георги Близнаков – Ивона, синът му Сотир и снахата Миглена, е раздавала кредити, без да има по закон право да извършва тази дейност. Това обаче се оказа, че не им пречи да завеждат искове срещу всеки, който пропусне да си погаси борча, барабар със солената лихва.

Георги Близнаков в момента е на свобода, синът му и съпругата му също. Те са с мярка за неотклонение “парична гаранция”.