BMW започва тестове на водородния кросоувър X5

  • Компанията пуска нов всъдеход с нулеви емисии на водород по обществените пътища в Европа

Основната задача на инженерите ще бъде да тестват всички системи в реални работни условия. По-специално пилотите и техническите специалисти ще тестват работата на водородната система, електрониката и шасито, създадени, като се вземат предвид особеностите на новата енергийна архитектура.

Системата за задвижване на водород i Hydrogen NEXT, разработена съвместно с Toyota, бе представена през март 2019 г. Тя включва електрическо задвижване eDrive от пето поколение с буферна батерия, горивна клетка и преобразувател на напрежение. Водородът се съдържа в два резервоара при налягане от 700 бара, където могат да се изпомпват до 6 кг газ.

Пиковата мощност на силовия агрегат е 275 кВт, което се равнява на 374 к.с. Електрохимичният генератор в горивната клетка използва смес от кислород и водород като гориво и единственият „отработен газ“ е водната пара.

Официалната премиера на готовия за употреба автомобил ще се състои към края на 2022 г. Все още не се съобщава колко броя немците ще произвеждат от водородния кросоувър./ams.bg