BMW представи новото X5

Лазерни фарове, „умен” багажник и стъклен лост на скоростите влизат в оборудването на кросоувъра

 

Компанията BMW представи новото поколение на кросоувъра X5 на закрито мероприятие в Спартенбърг (САЩ). Премиерата на автомобила пред публика ще се състои в началото на есента, а стартът на продажбите е планиран за ноември.

На външен вид четвъртата генерация на BMW X5 може да бъде разпозната по големите „ноздри” на решетката на радиатора. Променени са и пропорциите на кросоувъра, който е пораснал на размери. Дължината е 4922 мм (с 36 мм повече от досега). Широчината е увеличена с 66 мм, а височината – с 19 мм. Разстоянието между двете оси достига 2975 мм (+42 мм).

Дизайнът на интериора е в новия стил на марката, като той ще бъде използван и при бъдещия всъдеходен флагман на марката – X7. Големият мултимедиен дисплей е стикован с цифровия приборен панел, почти както при Mercedes-Benz. Блокът на климатичната система е поставен отгоре, а този на мултимедията – отдолу. Като опция ще се предлагат „стъклен” селектор на автоматичната скоростна кутия и шайба на мултимедийната система.

Багажникът вече е по-малък – 645 литра в нормално състояние и 1860 литра при свалени задни седалки. Багажникът разполага с нова електрическа система, която предлага по-добра функционалност при подреждането на товара в него.

Новото BMW X5 е изградено на платформата CLAR, която се използва за 7-Series и за бъдещото X7. Това е позволило на кросоувъра да получи активни стабилизатори и завиваща задна ос. Базовото окачване е с пружини и с адаптивни амортисьори. Като опция се предлага пневматично окачване на всички колела. При спортен режим окачването се снижава с 20 мм, а при всъдеходен може да се увеличи с 40 мм.

Кросоувърът излиза в 4 модификации: две бензинови – xDrive40i (340 к.с. и 450 Нм) и xDrive50i (462 к.с. и 650 Нм), и две дизелови – xDrive30d (265 к.с. и 620 Нм) и M50d (400 к.с. и 760 Нм). Най-бързият вариант xDrive50i с V8 мотор ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Всички двигатели се комбинират с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Задвижването е към четирите колела с многодискова муфа на предните колела. При машините с пакет M Sport и Offroad е достъпно и управлявана по електронен път блокировка на задния диференциал.

Срещу доплащане се предлага панорамен покрив, аудиосистема Bowers & Wilkins с 20 колони, 10-инчови монитори за пътниците на задния ред, адаптивни лазерни фарове, 4-зонов климатик с йонизация и ароматизация, а също така и пълен набор електронни системи и асистенти, подпомагащи пътуването и паркирането на автомобила.