BMW тества флагманския X8 M със 750 к.с.

Големият кросоувър BMW X8 M ще бъде най-мощният в историята на баварската марка

BMW започна високоскоростно тестване на хибридния флагмански кросоувър X8 M, който ще се превърне в най-мощния сериен автомобил в гамата на баварската марка. Шпионски снимки на тестовия прототип на новия автомобил, направени на немската писта за Нюрбургринг, излязоха в интеренет.

Фактът, че немците тестват хибридна версия на модела, видимо от стикери на вратите на автомобила с надпис „Hybrid Test Vehicle“, както и допълнителна капачка от страната на водача, където е мястото за свързване на зареждането, а кабелът е скрит.

В момента проектът BMW X8 M е известен с вътрешното наименование Project Rockstar. По неофициална информация задвижващата система ще бъде създадена на базата на 4,4-литров бензинов битурбо V8 двигател, който ще работи в тандем с електрически мотор с 200 к.с. Общата мощност на агрегатите ще бъде 750 к.с. Така BMW X8 M ще се превърне в най-мощния сериен модел в историята на базирания в Мюнхен автомобилен производител.

Най-големият кросоувър на BMW ще бъде построен върху платформата на настоящия флагмански модел X7, от който новият модел ще се различава по покрива с по-наклонена линия, увеличен заден надвес и дизайн на оптиката. Въпреки размера си кросоувърът няма да се предлага в седемместна модификация – отзад ще има само два реда седалки с две отделни седалки, които ще бъдат монтирани вместо солиден диван.

Новото BMW X8 ще се конкурира с Range Rover Velar и Bentley Bentayga. Предполага се, че официалната премиера на автомобила ще се състои в края на 2021 г. или през първата половина на 2022 г./ ams.bg