Боян Кондуров от Благоевград стана пожарникар №1, Здравко Апостолов от Сандански с награда за героизъм за 3-ма спасени от 70-метрова пропаст

Боян Кондуров с наградата

Началникът на РСПБЗН-Благоевград призна: Няма безстрашни хора, но умея да контролирам страха

Методи Миланов от Перник и Кристиян Иванков от Кюстендил с призове за пожарогасителна и спасителна дейност

Началникът на РСПБЗН-Благоевград Боян Кондуров стана пожарникар на годината за 2017 г. Церемонията „Пожарникар на годината – 2017“ се проведе в Централния военен клуб. За 23-та поредна година в рамките на конкурса бяха излъчени комплексен победител и победители за основните направления на дейност – пожарогасене и аварийно-спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност.

Здравко Апостолов от Сандански

 

Над 500 са произшествията, ръководени от Боян Кондуров. През последните 12 месеца неговата служба е участвала в гасенето на пожарите край селата Мечкул и Сенокос. Ръководител е на екипи, оказали помощ в Скопие, участва в международни мисии в Гърция и в Русия. Кондуров сподели, че пожарникарите не са безстрашни. “Смятам, че да бъдеш безстрашен, е невъзможно. Това, което умеем, е да контролираме страха си“, сподели той, след като прие наградата си. “Възприемам тази награда и като награда за кураж.

Ирена Соколова и Методи Миланов от Перник

В нашата работа професионализмът е ежедневие, а отговорността – кауза“, заяви Кондуров. “Дълг, чест и кураж” – така с три думи той описа професията на пожарникаря. Боян Кондуров е завършил Математическата гимназия в Благоевград, а след това Академията на МВР. От над 11 години е пожарникар. Първите 5 години работи в пожарната в Разлог, след това в Благоевград. От 2012 г. е началник на РСПБЗН-Благоевград и ръководи екип от 60 души. Преминал е през много обучения и спасителни операции в страната и чужбина. Церемонията започна с връчване на две награди за проявен героизъм. Едната бе за младши експерт Здравко Апостолов – началник на дежурна смяна в РСПБЗН-Сандански. В началото на август той ръководи и пряко участва в сложна спасителна операция за оказванетo на помощ на трима пътници, пострадали при пропадането на автомобила им в 70-метрова пропаст. Освен това през 2017 г. Апостолов е участвал в погасяването на над 100 пожара.

Наградените на церемонията

Четири бяха наградите за пожарогасителна и спасителна дейност и ги получиха Методи Миланов от Перник, Кристиян Иванков от Кюстендил, Венцислав Спасов от Септември и Слави Колев от Стара Загора. Отличията бяха за различен принос и работа. Спасов например заедно със свой колега в края на юли миналата година пренася на гръб десет деца през коритото на река Чепинска край село Варвара. Миланов пък помага на затрупан до кръста 33-годишен мъж след срутване на бетонна конструкция в бившия завод “Пектин” и активно участва в потушаването на пожара в “Топлофикация Перник” АД. Стефан Балабанов, заместник-министър на МВР, поздрави наградените от името на вътрешния министър Валентин Радев. Той заяви, че ръководството на МВР ще подкрепя не само служителите на ГДПБЗН, но и 3000-те доброволци, които всяка минута са готови да се включат в потушаване на пожари. Поздравителен адрес беше прочетен от името на премиера Бойко Борисов. В него се казва, че трудно се определят най-добрите при толкова професионалисти. Премиерът пожела успехи на пожарникарите и да се връщат живи и здрави от всяка акция.