Браво на Темида: Съдия С. Стойчев от РС – Самоков защити свободата на словото и репортер на в. „Вяра”, разкрил изборни машинации в Говедарци

Марияна Вучова

Гражданският иск от 20 000 лв. на кмета на селото Георги Шуманов, спечелил поста с фалшива подписка, беше отхвърлен

Съдия Симеон Стойчев от Районен съд – Самоков защити свободата на словото и репортера на вестник „Вяра” Марияна Вучова, която разкри изборни машинации в село Говедарци.

Кметът на селото Георги Шуманов, който спечели изборите с фалшива подписка, се обиди на разследващия репортер за 20 000 лв.

Екатерина Димитрова

Тя даде думата на десетки свидетели, които в един глас заявиха, че Шуманов е получавал гласове срещу безплатен интернет, предоставян от фирмата на председателя на предизборния му щаб Иво Бързанов. В съда свидетелите С. Димитрова, Б. Шуманов, И. Гергинов, Ж. Стефанов потвърдиха думите си. Според тях лоялните са показвали снимки на бюлетините.

В началото на делото Георги Шуманов смело размахваше в. „Вяра”, в който бе разобличен.

Като основен свидетел на Вучова се яви Бойчо Шуманов – бивш кмет на с. Говедарци. Той подробно описа всички манипулации около изборната афера. След публикациите на вестник „Вяра” прокуратурата започна разследване и доказа, че изборите в Говедарци са криминални, подписите, с които е издигнат за кмет Шуманов, са фалшифицирани.

Георги Шуманов е племенник на Бойчо Шуманов. Чрез експертиза прокуратурата установи, че подписката е фалшива и образува досъдебно производство засега срещу неизвестен извършител, за съставяне на документ с невярно съдържание. Прокуратурата установи, че част от подписите в документа са фалшифицирани, става дума за престъпление по чл. 309, ал. 1 от НК, уточни тогава разследващият прокурор Валентин Кралев, който спря производството и така остави „избраника” да си изкара мандата. Така се създаде общественото настроение, че кмет в България може да си кметува и чрез доказани изборни машинации.

Бойчо Шуманов

Впоследствие след вота бяха спукани гумите на колата на Вучова. „Една вечер към 21,30 часа Шуманов дойде пред дома ми и, без да слиза от колата, ми съобщи, че аз бял ден няма да видя. На сутринта мои съседи ми съобщиха, че и четирите гуми на колата ми са срязани, страничните огледала са счупени. Според мен е много странно съвпадение. Бях притеснена, какво да помисля, получавам закана и на сутринта заварвам колата си в това състояние”, припомни Вучова мотивите за делото, в което е подсъдима. Тогава Георги Шуманов твърдеше, че няма отношение с инцидента. Отрича и да има нещо общо и с фалшифицираната подписка, в която стотици негови поддръжници се подписват в негова полза, както и с предоставяне на безплатен интернет срещу глас в своя полза.

Пледоария в защита на Вучова държа адвокат Екатерина Димитрова от Софийската адвокатска колегия.

„Благодаря на съдия Симеон Стойчев от Районен съд-Самоков за безпристрастното решение, той ми връща вярата в правосъдието в България”, заяви Марияна Вучова.

Сигнализирайте ни за всякакви нередности, гафове и несправедливости на редакционните телефони или имейли, ние сме с вас!