Брекзит е в центъра на срещата на върха на ЕС, Меркел: Бъдещето на страните членки е по-важно от напускането на Великобритания

 

Брекзит е в центъра на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, която започва в четвъртък вечерта и ще продължи и в петък. Британският премиер Тереза Мей съобщи, че ще представи на останалите лидери от съюза намеренията на страната си в преговорите за съдбата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, които са директно засегнати от Брекзита.

Според европейски дипломат обаче Мей ще направи кратко изказване и изобщо няма да става дума да се започват разговори, а още по-малко преговори по темата. Представители на европейските институции са поискали Мей да не повдига въпроса, тъй като той трябва да бъде обсъждан от официалните преговарящи на двете страни Мишел Барние за ЕС и Дейвид Дейвис за Лондон.

Един от основните въпроси, който трябва да се обсъди на тази среща, е и преместването на две от европейските агенции, които в момента се намират в Обединеното кралство – Агенцията по лекарствата и Европейския банков орган.

 

Меркел: Бъдещето на ЕС е по-важно от Брекзит

 

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза, че бъдещето на ЕС с 27 страни членки е приоритетно в сравнение с въпроса за преговорите с Великобритания за Брекзита, съобщи „Франс прес”.

“За мен оформянето на бъдещия облик на 27-те членове е приоритетен въпрос в сравнение с въпроса за преговорите с Великобритания за нейното излизане от ЕС. Искаме разговорите да бъдат проведени в добър тон и дух, но ние трябва да се съсредоточим преди всичко върху бъдещето на 27-те”, каза Меркел.

Тя допълни, че ЕС иска преговорите за Брекзита да протекат бързо и интензивно и да се направи така, че да се запази единството на съюза.

 

Туск мечтае Великобритания да остане в ЕС

 

 

Преди срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск разпространи позиция, в която споделя мечтата си Великобритания да не напуска ЕС.

“Мнозина британски приятели ме попитаха дали би било възможно това, отговорих им, че ЕС е изграден заради мечти, изглеждали непостижими. Кой знае, може да съм мечтател, но не съм единствен”, добавя Туск с намек към текста на песента Imagine („Представи си”) на легендарните “Бийтълс”.

 

Умерен оптимист

 

“Никога досега не съм бил толкова уверен, че нещата вървят в правилна посока”, коментира той по повод последните политически събития в ЕС.

Туск отбелязва, че повод за предпазливия му оптимизъм са резултатите от изборите в България, Холандия, Австрия и Франция.

По неговите думи днес икономиката в ЕС бележи ръст във всяка от 28-те държави, безработицата намалява, постигнато е споразумение по дълговете на Гърция, побеждават проевропейски лидери, а противниците им губят почва, посочва Туск, цитиран от БТА.

Успяхме да запазим политическо единство пред лицето на многобройни предизвикателства. Трябва да покажем политическо единение, да възвърнем контрола си върху събитията, които понякога ни ужасяват, добавя председателят на Европейския съвет.

 

Другите теми на срещата

 

Други теми на срещата на върха ще бъдат “Парижкото споразумение за изменението на климата” и “Дигитална Европа”.

В петък премиерите на Естония, България и Австрия ще представят официално в Брюксел и 18-месечната програма на Съвета на ЕС (1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.).

Вечерта в петък премиерът Бойко Борисов ще бъде в Берлин, където ще се срещне с представители на Фондацията на семейните предприятия, за да представи България като инвестиционна дестинация.

В рамките на посещението си в германската столица той ще разговаря и с федералния министър на финансите Волфганг Шойбле.