Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниСвятБроят на жертвите от пожара в Лондон вече е 17 и се...

Броят на жертвите от пожара в Лондон вече е 17 и се очаква още да се увеличава

 

  • Сред приетите в болница 78 души 18 са в критично състояние, а много хора са в неизвестност, което поражда опасения, че броят на загиналите ще се увеличи

Броят на жертвите на пожара в лондонския жилищен блок “Гренфел тауър” достигна 17 и се очаква още да се увеличава, съобщи лондонската полиция, цитирана от ДПА.
“За съжаление, мога да потвърдя, че броят на загиналите е вече 17”, заяви шефът й Стюарт Кънди. “Все още много хора се лекуват в болници”, а 17 от общо 37 ранени са в интензивно отделение.
Мнозина, смятани за изчезнали, все още се издирват, което означава, че броят на жертвите може да нарасне.
Пламъците обхванаха 24-етажната сграда в Западен Лондон рано сутринта вчера. Пожарникарите са спасили 65 души от горящата сграда, отбелязва Ройтерс. Блокът е построен през 1974 г. и има 120 апартамента. Смята се, че в него са живеели около 600 души.

Сред приетите в болница 78 души 18 са в критично състояние, а много хора са в неизвестност, което поражда опасения, че броят на загиналите ще се увеличи.

“Води се сложна издирвателна операция, която ще трае няколко дни”, каза представителят на лондонската полиция Стюарт Кънди, който обаче не очаква да бъдат намерени други оцелели.

Началничката на лондонската пожарна Дани Котън заяви, че огнеборците са травматизирани от унищожението, на което са станали свидетели при пожара. “Обичаме да мислим за себе си като за корави и сурови хора и герои – и те са герои, но имат и чувства, напълно смазани са”, каза тя.

Котън заяви, че отзовалите се служители на пожарната са видели хора да скачат от прозорците и да хвърлят деца от тях. “Това беше най-лошото нещо, което съм виждала някога”, добави тя, цитирана от ДПА.

Пожарникарите изгасиха последните пламъци и работят за обезопасяване на сградата, за да могат да продължат издирването на жертви. Цели семейства са изчезнали и е практически сигурно, че броят на жертвите ще нарасне, отбелязва АП. Котън заяви, че ще е истинско чудо, ако бъдат открити оцелели. По-късно тя съобщи, че в претърсването на останките от сградата ще участват и кучета.

Мащабна проучвателна операция обаче още не може да се организира поради опасност за живота на огнеборците. “Някои вътрешни структури на конструкцията в момента се смятат за небезопасни” и по горните етажи има малки огнища, обясни Котън.
Причините и отговорността за пожара

 

Причината за пожара остава неизвестна, но жителите на блока са гневни заради множеството пропуски в поддръжката му. Те обвиниха за пожара тежките според тях пропуски на фирмата, която поддържа сградата.

“90 процента от жителите подписаха в края на 2015 г. оплакване от лошата работа на фирмата, която отговаря за поддръжката на блока”, подчерта Дейвид Колинс, председател на сдружението на жителите до октомври м.г.

“Чух, че някои противопожарни аларми не са работели, не се учудвам. Шокиран съм, разстроен съм, но не и учуден”, каза той.

Колинс хвърли вина и върху местните власти на район Кенсингтън и Челси, като заяви, че сдружението на жителите напразно се е опитало да ги убеди да проведат независимо разследване.

Документи онлайн отпреди около година показват, че колектив от жители многократно се е оплакал от състоянието на сградата и от рисковете от пожар, споменавайки конкретно проблеми с осветлението и с аварийните изходи.

Държавната институция “Кенсингтън енд Челси тенант мениджмънт организейшън”, която стопанисва блока, призна в изявление, че “е в течение на отдавна изразяваните безпокойства на жителите”. “Твърде рано е да се правят предположения за причините за пожара”, добави тя.

Фирмата “Райдън”, на която общината на Кенсингтън и Челси е възложила реновация на блока за близо 10 милиона евро, съобщи, че ремонтните дейности “са минали през всички задължителни контроли за противопожарни норми и правила за безопасност”.

Според редица жители на блока обаче именно реновационните дейности може да са изиграли роля в разпространението на пожара.

45-годишният Салах Шебиуни, който успял да напусне сградата навреме, заяви, че е миришело “на изгоряла пластмаса” и заяви, че реновацията е била некачествена. “Приличаше на метал. Мислех, че са направили нещо хубаво. Всъщност е било пластмаса”, каза той.

Според доктор Ангъс Лоу, специалист по въпроса от Единбургския университет, материалът на външната облицовка до голяма степен е отговорен за бързината, с която пожарът се е разпространил.

Новият началник на канцеларията на Тереза Мей и бивш министър на жилищното настаняване Гавин Баруел бе обвинен от левия таблоид “Дейли мирър”, че е пренебрегнал доклад отпреди няколко години, в който се описват рисковете от пожар в сгради като пострадалия блок.

Кметът на Лондон Садик Хан призова “да се дадат отговори”, а лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин заяви, че част от отговорността се носи от мерките на правителството за бюджетни икономии. “Ако лишавате местните власти от нужния им финансов ресурс, това е цената, която се плаща”, каза той.

Собственикът на блока “Кенсингтън енд Челси тенант мениджмънт организейшън”, както и извършилата реновацията строителна фирма “Райдън” отказаха да съобщят дали са били монтирани противопожарни бариери, които според експерти по жилищна сигурност трябва да се използват при смяна на облицовката на многоетажни сгради, предаде Ройтерс.

Тези бариери трябва да се поставят между изолационните панели, които са били монтирани по външната част на сградата като част от реновацията.

В документите на тези ремонтно-възстановителни дейности не се споменават противопожарни бариери.

 

Юристи отказаха да дадат становище дали монтирането на такива противопожарни бариери е задължително по закон, отбелязва Ройтерс.

 

Лондончани помагат на пострадалите

 

Чрез платформи за набиране на средства и медии за пострадалите вече са събрани над един милион лири. Само с помощта на платформата ДжъстГивинг, поместила на сайта си две петиции, са събрани до тази сутрин 726 хил. лири (над 900 хил. долара).
Повече от 438 хил. лири (557 хил. долара) са събрани по време на кампания, чийто инициатор е в. “Лондон ивнинг стандард”. Още към 89 хил. лири (113 хил. долара) са събрани чрез платформата ГоуФъндМи.
Общинските власти са събрали за пострадалите още около 200 хиляди лири (255 хил. долара).
Според авторите на петициите средствата ще се използват за подпомагане на останалите без подслон и на хората, изгубили близките си в пожара.

RELATED ARTICLES

Most Popular