Бунт! Ритат стола на бившия воден шеф в Сандански Тодор Гикински, товари Добрич с 3,28 лв. за кубик вода

Отстраняването на Гикински от шефския пост в УВЕК предизвика скандал в ОбС – Сандански.

 

 

Искането за шоковия скок на цената на водата в Добрич е на път да отнесе като цунами новия шеф на местното водно дружество Тодор Гикински.

Припомняме, че Гикински намери пристан чак в Добрич, след като дълги години беше начело на УВЕКС – Сандански, но беше отстранен от поста на общинска сесия в южния град. Дебатите по време на заседанието през април преминаха в яростна атака срещу водния шеф, който напусна залата на ОбС със сълзи на очи. В Сандански Гикински минаваше за човек на ВМРО, но балансът на силите в ОбС се промени и се оказа, че той падна зад борда.

Хората в Добрич поискаха оставката на Гикински.

„Дарик” – Добрич съобщи, че хората в общината са скочили яростно срещу предложението водата в областта да се таксува на цени от 3,28 лв. за кубик. Това провокирало недоволните да поискат оставката на Гикински по време на протест пред областната администрация, на който добричлии изказали недоволството си от „некадърното” по думите им управление на ВиК – Добрич.

Пред медията изпълнителният директор на „ВиК – Добрич” АД инж. Тодор Гикински заявил, че заложеното увеличение е с 4 стотинки за куб. м, като е предложено плавно увеличение на цената до 2021 г. Увеличението според него като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната.
„Искаме оставка на ръководството на ВиК – Добрич, защото то не е полезно. Само преди месец управителят на водното дружество обеща цената на водата да не се увеличава, дори да се намали. Месец по-късно предложението за увеличение вече е факт и не е вярно, че е само с 4 ст., а с цели 32 ст. на кубик. Цената на водата е прекалено висока и вдигането дори с 1 ст. е неприемливо за некачествената услуга, която получаваме” – заявила една от протестиращите – Мая Сапожникова.
„Писна ни от лъжите на сегашния изпълнителен директор на „ВиК – Добрич”. Сред корупционните сделки по време на неговото управление е закупуването на ел. двигатели втора употреба, поставени в ПС – Приморци, за които се твърди, че били нови” – посочил е бившият служител на ВиК Христо Цонев. По думите му инж. Гикински не излиза от кабинета си, за да види реалната ситуация, не познава водопроводната мрежа и ВиК структурата в града и региона.

За да покрепят протеста на добричлии, пред областната администрация били и кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместникът му арх. Боян Коларов.

Вчера на заседание КЕВР обсъжда предложението за нова цена на водата в Добричка област.