Яростта на природата! Градушка с размерите на орех и ураганен вятър помляха Пернишко, хората: От балконите летяха сакции с цветя, имаше и откъснати антени

 

Ледени зърна, паднали в неделя вечерта

Перник бе помлят от жестока градушка. Около 21,30 часа се изви ураганен мятър, последва невиждан пороен дъжд, придружен с  градушка. За десет – петнайсет минути градини, дворове, балкони побеляха от ледените зърна. Най-дребните бяха с големината на грахово зърно, но на отделни места те бяха с големината едър лешник, дори на орех.

Бурята прекъсна електрозахранването на няколко места, имаше проблеми с тв и интернет връзките. Поройният дъжд създаде проблеми за автомобилите, настигнати от бурята както по вътрешно и външноградската магистрала, така и за движещите се по улиците на града.

От снимки, публикувани в социалните мрежи, става ясно, че някои от колите, ударени от едрите ледени късове, са сериозно пострадали от градушката. Станаха и няколко катастрофи.

Уплашени перничани споделяха за летящи от балконите саксии и сандъчета с цветя, имало дори откъснати антени. В квартал „Изток” бурята изкъртила парче от облицовката на саниращ се блок.

Най-силно са пострадали селата Витановци и Велковци, където градушката е била с големина на орех, съобщават очевидци.

Стихията е унищожила цветни и зеленчукови градини, част от реколтата.

Поройните валежи, придружени от градушка, продължиха в отделни части на региона и в ранните сутрешни часове вчера. Почупени клони и обрулени листа запушиха част от канализацията и оттичането на водата бе затруднено. Това пък създаде допълнително проблеми в движението.

На национално ниво бе създаден кризисен щаб, а областните управители дават информация за състоянието по региони.

Дъждове се очакват и днес, но вече чувствително по-слаби, а от утре лятото се завръща.

Любомира ПЕЛОВА