Cadillac Celestiq: Изключителна лимузина на безумна цена

Освен над кросоувъра Lyriq в Cadillac работят и върху специална електрическа лимузина. Изключителният Celestiq трябва да се появи през 2022 г. – срещу много изключителна цена.
Базиран на електрическата платформа Ultium на GM, Celestiq ще бъде пуснат на пазара в ултралимитиран тираж като ръчно изработен флагман на марката. Цената е около 200 000 долара; Wall Street Journal цитира вътрешни източници, които виждат напълно оборудван Celestiq срещу над 300 000 щатски долара. Това дефинира Celestiq като отговор на Cadillac на суперлуксозните модели на Bentley и Rolls Royce. Новата платформа на GM е с модулна структура и позволява различни батерийни пакети от 50 до 200 кВтч. По един електрически двигател е разположен на предния (180 кВт) и задния мост (250 кВт). Пробегът би трябвало да бъде около 400 мили (644 километра). Батериите са с 400-волтова технология и възможност за бързо зареждане с 200 кВт.
По-широк, по-плосък и по-дълъг от Lyriq

При дизайна на предната част Celestiq е ориентиран към кросоувър модела Lyriq, но изглежда много по-широк, по-плосък и по-дълъг. Огромен стъклен покрив се простира от челното стъкло до задната част. Отвътре новият флагман на марката ще има екран по цялата широчина на автомобила – подобно на Byton. Висококачествени материали в удобния и просторен интериор характеризират Celestiq.
Първи поглед към студията беше даден преди известно време в промоционален видеоклип от GM. Освен различни мрежови джаджи и исторически снимки тук може да се види и вътрешността на неизвестен модел. Картината включва почти квадратен волан, широк екран на таблото и просторен интериор с индивидуални седалки. Видеото има за цел да покаже перспектива за мобилността през 2039 г. – тази година GM празнува 100-годишнината от своята изложба Futurama на Световното изложение през 1939 г. – по това време автомобилният производител е искал да представи света след 20 години. GM обяви окончателно премиерата на шоукара Celestiq за 22 юли 2022 г./ams.bg