Читателите ни пишат: Четворна проверка „смаза” 11-те опасни асансьора, возещи евродепутатите в НДК, катерят етажите с благословията на подчинена на Горновски

Петър Горновски

Колко струва човешкият живот за Петър Горновски, за бушони ли използва служителите си, питат читатели

 

Опасните 11 асансьора в НДК, закачени с ремъци ментета, без сертификати, са напълно узаконени от служители на председателя на ДАМТН Петър Горновски, алармираха читатели на вестник „Вяра”.

Явор Златанов

Асансьорите са произведени от „Изамет 1991” в Дупница на Илия Златанов, а не от „Изамет 2000”, собственост на неговия син Явор Златанов. Части като ремъци, буфери, врати, електроника, табла, предпазни устройства нямат документ, че са изпитани и са безопасни, категорични са експерти от различни фирми, които направиха проверка на място по заповед на Горновски.

Илия Златанов

В състава на комисията влизат инж. Валентин Маринков, инж. Георги Ангелов, инж. Владимир Мирчев и инж. Димитър Михайлов. Те излязоха с критично становище от 8 страници.

Валентин Маринков

От документа четем, че най-слабата страна на асансьорите са ремъците и таблата за управление. Няма протоколи за изпитване нито за вратите, нито за кабините и предпазните устройства. Как всичко това е сглобено, къде е направено, откъде е доставено – не става ясно и случаят добива криминален оттенък.

Димитър Михайлов

Въпреки тези сериозни нарушения машините са узаконени от чиновници, подчинени на Горновски. Наредено ли им е, компетентни ли са те, в комбина ли са с производителя?, са въпроси, на които прокуратурата трябва да даде отговор, категорични са експерти. Защо Горновски свиква комисия, праща я на проверка и накрая въпреки мнението им приема за чиста монета подписа на своята служителка, а становището на комисията отива в коша за боклук?  За бушони ли използва служителите си Петър Горновски?, питат читателите на вестник „Вяра”.

Ето какво пишат четиримата експерти: „От месец януари до момента ДАМТН не направи нищо, за да предпази евродепутатите, които в момента основно ползват асансьорите в НДК. За председателя на ДАМТН Петър Горновски има ли значение животът на хората? Самият той заяви, че иска мнението на комисия от експерти, работещи в органи, оценяващи съответствието, но не предприе никакви действия след тяхното становище, възмущават се бизнесмени от асансьорния бранш. Становището на експертите – инж. Валентин Маринков, инж. Георги Ангелов, инж. Владимир Мирчев и инж. Димитър Михайлов, е с дата 22.02.2018 г., но до момента – пълно бездействие от страна на контролната институция – ДАМТН. Четиримата експерти са констатирали несъответствия, които показват не само че са подавани документи с невярно съдържание, но и липсата на документи, доказващи безопасността на асансьорите – сертификати за изпитвания на ремъците, които са носещо средство, а не са изпитани и не се знае каква е разрушаващата сила, която би довела до скъсването им, “няма протоколи от изпитване на шахтни врати, стени на кабините, таван на кабините, предпазен щит под прага на кабините, ограждащо устройство на противотежестите, праговете на кабините, парапетите върху кабините. Сертификатите за електромагнитна съвместимост не са изготвени по действащите в момента стандарти, а за два от асансьорите са използвани стари протоколи от изпитвания. В по-голямата част от документациите не са приложени оригиналните сертификати и декларации за съответствие на предпазните устройства, доставени от европейски производители, а са приложени само преводи, повечето без подпис и печат.” С така представените документи асансьорите не трябва да се регистрират и пускат да работят, защото са опасни. Защо не се взеха мерки да се спрат опасните асансьори? В становището подобни проблеми се описват и за асансьорите, монтирани на бул. ”Цариградско шосе”, но там е спазено законодателството и те не са пуснати да работят. Защо се постъпва по два различни начина за едни и същи проблеми? Как хората да имат доверие на държания контролен орган, гарантиращ безопасността при използване на асансьорите – ДАМТН. Какво е предприел Горновски срещу служителите, нарушили нормативната уредба и изложили на опасност хората? Незнание, корупция или натиск са причина за пускането на опасните асансьори в НДК? Каква отговорност е потърсена на Горновски?”