Citroen представи новия C5 като 3 в 1

Популярният флагман съчетава стил на SUV, комби и седан и ще предложи PHEV задвижване

Citroеn се надява да „вдъхне повече живот“ на големия автомобилен пазар с C5X, нестандартния нов флагмански модел на френския производител.

Със силует, който привлича с линии на кросоувър, комби и седан, C5X пресича няколко основни пазарни сегмента.

Очаква се да се появи във Великобритания в началото на следващата година с избор на чисто бензинови и плъгин хибридни задвижвания, като същевременно дава приоритет на усъвършенстването на дълги разстояния и въвежда множество нови функции за марката.

Добавката X на модела се отнася до позиционирането му на пазара на „кръстопътя на нуждите на клиентите“, според Citroеn, и предлага повишената височина на возене на SUV, удължената задна част на комби и „елегантността“ на седан.

Някои реплики за оформяне – най-вече дизайнът на LED светлините – са вдъхновени от радикалния концепт CXperience, показан през 2016 г. и с който C5X също споделя своя т.нар. Advanced Comfort дизайн.

Новият модел е замислен, за да възпроизведе стила на шофиране на „магическо килимче“ на историческите седани на Citroеn като DS и CX. Той използва система за окачване на хидравлична възглавница, както е монтирана на C5 Aircross, за пътуване, което има за цел да „преодолее всички препятствия, дупки, бордюри, неравности и други пътни връзки“.

Плъгин хибридната версия е оборудвана със стандартен предавателен лост, даващ избор от три настройки на окачването. Дизайнът на Advanced Comfort е най-разпространен в салона, който е съсредоточен върху пространството, луксозната привлекателност и усъвършенстваните технологии и се отличава с новия дизайн на седалките Advanced Comfort в стил матрак на Citroën.

12-инчов сензорен екран управлява изцяло нова информационно-развлекателна система с гласово управление, огледално отразяване на смартфони, ефирни актуализации и персонализиран начален екран в стил таблет, докато стандартното оборудване включва четири USB гнезда и пълноцветен хедъп дисплей.

Наред с въвеждането на нова технология, вътрешното пространство и практичността са приоритет за дизайнерския екип, като Citroеn подчертава 2785-милиметровото междуосие, което позволява „отлично“ пространство на задните седалки и 545-литров багажник – достъпен чрез електронен капак на багажника с нисък праг и равен под за лесно товарене. „Това е автомобил, който искате да карате, но и вие искате да бъдете част онего“, казва дизайнерът Пиер Льоклерк.

Твърди се, че панорамният покрив и големи прозорци подобряват яркостта, а акустичното ламиниране на предните и задните прозорци помага да се задържи шумът от пътя в кабината. Предложението за двигатели с вътрешно горене все още не е официално подробно разкрито, но вероятно ще включва бензиновите двигатели Puretech 130 и 180, предлагани в други модели, като всеки задвижва предните колела през осемстепенна автоматична скоростна кутия и е на цена от около 27 000 британски лири.

Предно задвижваната хибридна версия, която ще струва около 35 000 лири, използва задвижване, споделено с други електрифицирани модели на PSA, използващи платформата EMP2 на C5X. 1,6-литров турбо бензинов двигател работи в комбинация с електрически мотор със сумарна мощност 222 к.с. Пълните данни за ефективността и икономията ще бъдат подробно описани през следващите месеци.

Citroеn очаква изкушаващите купувачи на C5X да се отдалечат от по-конвенционалните модели в други сегменти. Очаква се около 25% от купувачите да преминат от комби, докато 21% ще дойдат от седани и 15% от малки SUV модели./ ams.bg