COVID-19: Рязък скок на новозаразени в Югозапада! 178 в Благоевград, 120 в Перник и 95 в Кюстендил

Най-много нови случаи от април насам, 157 са починалите в страната

В област Благоевград новите случаи са 178, в Кюстендил – 95 и в Перник – 120.Това сочат данните на Единния информационен портал.

3 471 са новите случаи на COVID-19 у нас. Те са установени след направени 23 480 теста. Това са около 15% от изследваните. 157 заразени са изгубили битката с болестта за денонощие.

472-ма пациенти остават за лечение в интензивни отделения, а общият брой на хоспитализираните е 5 505. Отчетени като излекувани са 1 862-ма души. Поставени са 5 166 дози от ваксините срещу COVID-19.

От тази нощ влязоха в сила ограничителните мерки в област Кюстендил. Заради високият брой новозаболели с решение на Областния кризисен щаб реши:

– Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и др. школи.

– Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

– Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета, и други).

– Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

– Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

– Преустановяват се провежданията на масови спортни събития както на закрито, така и на открито, с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.

– Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове и уелнес центрове.

– Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

– Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

– Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обет, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

– На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

– За учениците от област Кюстендил се въвежда ротационен принцип на обучение, съгласно график, изготвен от РУО – Кюстендил.

– Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

– Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

– Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от и в област Кюстендил.

– Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.)

– Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.)

Дейностите, които не се преустановяват, могат да се извършват съобразно издадената заповед на МЗ от 2 септември. По препоръка на Министерство на здравеопазването една част от приетите точки в Заповедта на РЗИ предстои да бъдат леко коригирани и допълнени.