ДАМТН стартира извънредни проверки на язовирите по разпореждане на министър Караниколов, шефът Петър Горновски потъна вдън земя!

Петър Горновски

Не знаем Горновски в болнични ли е, отпуска ли е, или е освободен, явно не си върши работата, гадаеха служители

Извънредни проверки на язовирите стартира ДАМТН по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов. В същото време председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски се оказа неоткриваем. „Не е на работното си място. Никой не знае къде е, отпуска ли е, болнични ли е, или е освободен? Контролът над язовирите би трябвало да се осъществява от Горновски, дали не става дума за пълно абдикиране от служебни задължения, за занижен контрол от страна на агенцията, защо министърът, на Горновски прави това, защо се стига до там,  гадаеха служители в агенцията.

Валентин Чиликов

„Горновски явно не си върши работата, щом министърът на икономиката вместо него трябва да разпорежда екипи на агенцията да стартират спешни проверки”, коментираха служители, които се чудеха къде вдън земя е потънал началникът им.

След разпореждането на министър Караниколов Държавната агенция за метрологичен и технически надзор засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях, и провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми.

Емил Караниколов

Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от тяхното топене. При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в региони с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията.

Припомняме, както „Вяра” писа, по сигнал на читатели контролът над язовирите в България се осъществява от пенсионери на възраст над 70 години, а главният директор на дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръжения към тях” Кирил Войнов е най-младият пенсионер в екипа. „80% от тях не виждат, не чуват, не могат да пишат и не знаят откъде се включва компютърът, за тях той е просто купчина пластмаса. Всички те обаче са с тлъсти заплати, а състоянието на язовирите е плачевно. Преливниците им са в потресаващо състояние, опасни общински водоеми са изпаднали тотално в зоната на здрача. Повечето от язовирите са потенциални убийци, защото са с пропукани стени и от години неработещи изпускателни кранове”, твърдят читатели в сигнал до в. „Вяра”. Визирани бяха от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” Кирил Войнов, който е 67 г. Ангел Стоянов и Владимир Динов от регионален отдел Югозападна България са другите служители в пенсионна възраст според читателите ни. „Динов е около 70-годишен, а Ангел Стоянов – около 65. И двамата са пенсионери и са хора на бившия гл. секретар Валентин Чиликов. Работят в отдела в Благоевград”, пише в сигнала им. От Министерството на икономиката потвърдиха, че действително част от служителите са във възрастовия диапазон 50-73 години, както и че част от тях са придобили право на пенсия по специални закони. Държавната агенция по метрология и технически надзор беше разтърсена и от скандал с фиктивни командировки. Констатацията е на Сметната палата, но докладът се крие от обществеността. По този повод  „Вяра” попита председателя на ДАМТН Петър Горновски: Откри ли Сметната палата злоупотреби с командировки и какво пише в доклада от одита?

Докладът е внесен в Главната прокуратура и Върховната административна прокуратура на 22 декември 2017 г., разкриха източници на вестник „Вяра”. Разследването в ДАМТН тръгна след серия публикации във вестник „Вяра”. Междувременно от агенцията излетяха ключови фигури, без да се оповестяват причините за това. Сред освободените е главният секретар и бивш кмет на община Симитли Валентин Чиликов. На работа в ДАМТН вече не идват и счетоводителите Ивелина Станоева и Катя Илиева. По този повод вестник „Вяра” пита Горновски: Ако наистина са уволнени служители на агенцията, то за какво? Има ли злоупотреби с командировки, ако да, кой е подписвал командировъчните? Какъв контрол е осъществявало ръководството, как, какви мерки е предприел председателят за осъществяване на контрола, а също и за недопускане на фиктивни командировки в качеството му на лице, което управлява? Горновски е на 62 години, развива бизнес в козметичния бранш, женен, с две деца, майстор трета степен по т.нар. синьо масонство.