Dartz пусна Freze Nikrob като най-евтиния EV в ЕС

Китайският градски автомобил ще се продава от литовската компания, известна с бронирани 4х4

Литовският производител на бронирани 4х4 Dartz се обедини с корабостроителя Nikrob, за да произвежда и продава, както се твърди, най-евтиния електромобил в ЕС.

Сглобяван  в Литва, използвайки части, внесянени от Китай, по същество Freze Nikrob е пренастроена версия на изключително популярния Wuling Hongguang Mini EV, който се произвежда на вътрешния пазар от SAIC-GM-Wuling, съвместно предприятие между General Motors и две китайски компании .

Dartz твърди, че е намерил ниша на пазара за малкия, ориентиран към градските условия електрически автомобил.

“Пазарът има много предложения за [B- и C-сегмент], но предлагането на на евтини и малки градски автомобили практически няма”, казва говорител на компанията .

Името Freze, което се използва в ранните дни на компанията, е възродено като средство за разграничаване на EV от търговската марка на Dartz бронирани SUV.

Освен модификации на осветлението и добавяне на различни функции за безопасност, Nikrob е до голяма степен идентичен с автомобила на китайския пазар.

Предлагат се два размера батерии, 9.2kWh или 13.8kWh, давайки обхват до 124 мили. Това е малко повече, отколкото се твърди за автомобила на китайския пазар, който използва някои неефективни технологии, включително халогенни фарове.

Електрическият мотор, монтиран отзад, осигурява на четириместния автомобил с максимална скорост от 100 км, въпреки че не е ясно колко време отнема това.

Базовият модел на цена от 9999 евро прави Nikrob около 2500 евро по-евтин от новата Dacia Spring Electric, за която се твърди, че е и най-евтиният електрически автомобил в Европа.

Nikrob може да бъде посочен и в луксозно изпълнение за 14 999 евро, което наред с други подобрения носи по-голям батерия, закалено стъкло и веган-подходящи интериорни материали.

Той бе пуснат в продажба в Литва миналия месец, като Dartz претендира за голямо търсене от страна на компаниите за споделяне на автомобили и доставки. Сега фирмата стартира собствена програма за споделяне на автомобили, предлагаща “пълна ИТ поддръжка” и обещание за доставка на резервни части в рамките на седем дни в случай на неизправност.

Въпреки че беше пуснат преди по-малко от година на вътрешния си пазар, Hongguang Mini EV бързо се превърна  в бестселър в Китай. Цената му е еквивалентна на 3700 евро на този пазар и се продава като съперник на автомобили, включително Baojun E-Series и Ora R1./ams.bg