Денис Василев или Влади Христов от танцьорите на Воин Войнов влизат в ролята на майор Орлински в Дупница

Воин Войнов

Кметът на Бистрица Кирил Огненски осигури 10 коня за възстановката за освобождението на града

 

 

Танцьори от ФТА “Актавис” и архиерейският наместник Георги Паликарски ще са главните участници във възстановката за 140-ата годишнина от освобождението на Дупница от турско робство на 14 януари.

Анелия Геренска

От „Актавис” ще бъде изпълнителят на ролята на майор Иван Павлович Орлински и неговите войници. „Орлински ще бъде Денис Василев или Влади Христов – третокурсници в ПГ „Акад. С.П. Корольов” (Механото) в града. Окончателно ще се знае в петък вечерта”, каза ръководителят на ансамбъла Воин Войнов. Хореографът осигурява по-голямата част от костюмите и оръжието на ескадрона на майор Орлински. Във възстановката ще участват и танцьори от ансамблите „Зора” на Дилиана Диканска, „Дупница” на Кирил Амбарков и школа „Терпсихора” на Владко Евтимов, представители на организацията „Патриоти Дупница”. Редом до Паликарски ще застанат останалите свещеници от града. Сред участниците ще бъде и гайдар от състава на музиканта Иван Начов от Сапарева баня.

Кирил Огненски

Включват се и 10 коня, осигурени от кмета на с. Бистрица Кирил Огненски. Шествието ще започне в 11 часа на кръстовището при Рибарника, където преди повече от век е бил посрещнат Орлински.

Както писахме, възстановката е изцяло по спомените на дупнишкия краевед Никола Лазарков, описал подробно този ден в книгата си „Спомени отпреди и след Освобождението”. Пресъздаването ще стане на мястото, където майор Орлински е пристигнал заедно с войниците си. В този час, както и през 1878 година, всички църковни камбани ще започнат да бият, обявявайки освобождението на града.

„Цялата възстановка върви по един чудесен разказ на Никола Лазарков, който е очевидец на събитието от 1878 г. Не всеки град има такъв разказ. Лазарков описва случилото се буквално по часове, предава настроението. Разказът в спомените му е изключително интересен и решихме, че посрещането може да се пресъздаде в едно, да го наречем, шествие на свободата. Дупничани посрещат ескадрона официално на джерманския мост, вървят до манастирския хан, начело със свещениците. Няколко от униформите на руските воини са от театъра, но по-голямата част от реквизита осигурява Воин Войнов”, обясни директорката на Историческия музей Анелия Геренска. Тя подчерта, че Дупница отбелязва освобождението си по нов стил, както е прието още през 1916 г. датите от Руско-турската освободителна война да се честват по нов стил.

Отец Героги Паликарски

От музея уточниха, че преди 140 г. в посрещането на освободителите са участвали тогавашният архиерейски наместник Христо Сакелариев и свещениците Георги Сапинев, Стойне, Никола Здравков, Михаил Бачов и Никола Лазов, както и т. нар. стареи – хаджи Гаврил от Светогорския метох и дядо Никифор от Риломанастирския метох в града. На първа линия сред посрещачите е създаденият граждански комитет с тогавашните първенци – търговците Величко Хаджиангелов, Захари Аргиров и Васил Мазников. Ескадронът е посрещнат и от 9-има учители – Даскал Ристо (Христо Тодоров), Димитър Чуков, Димитър Бисеров, Христо Грънчаров, Никола Костов, Илия Табаков, Никола Чомаков, Димитър Петрунчев и Христо Смочевски.

„Дупница не била турски град, както твърдят някои граждани. Тук сме имали винаги два метоха, изключително грамотни хора. И Лазарков споделя, че самият Христо Грънчаров, който се е завърнал току-що от Сърбия, написва писмо, че на 2 януари 1878 г. (по стария стил) градът осъмва, напуснат от турската армия и цялото турско население. Пише, че се появява едно безвластие. Тогава целият граждански комитет проявява много политическа далновидност, овладява положението, за да не стават зулуми – грабежи, кражби. Въвеждат полицейски стражи и изпращат Христо Грънчаров с още двама до Диканските ханове, за където са имали информация, че вече са дошли руски войски, за да предупредят, че градът е изоставен от турската армия и да настъпят, за да го завземат. На 30 декември идва един разузнавателен отряд. Официално посрещането на Орлински става в манастирския хан. Лазарков казва, че хората са били подготвени главно с храна – казва, че в специални кошници са носели хляб, сирене. Множеството вижда пиките на войниците, започва да вика: „Идат, идат!”, а майор Орлински слиза от коня пред свещеника, целува кръста и ръката му и казва на руски: „Свети отче, нашият император ни изпрати да превземем града”. Думите на архиерейския са: „Добре дошли, че ни донесохте свобода”. След това започват църковни песни, шествието върви начело с отеца, хоругвите, след него ескадронът и от множеството черпят войниците с хляб и сирене”, разказа Анелия Геренска.

Честването в неделя включва поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което шествието ще продължи по улиците “Орлинска”и  “Николаевска” до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката. В 13:00 часа ще бъде отслужен тържествен молебен, а след това веселие с участието на танцовите формации. Предвидени са изпълнения на Мъжкия хор „Св. Ив. Рилски”, слово на кмета Методи Чимев и директора на музея Геренска.

Това е първата възстановка на най-голямото събитие в историята на Дупница. Намеренията на общинското ръководство е тя да стане традиция. За осъществяването на идеята се работи повече от два месеца.