Директорът на дома за стари хора в Самоков Виолета Павлова: Никой не е питал за настаняването на Николай Сичанов, баща му Петър почина тук

Николай Сичанов

Социален служител иска от „Вяра” ЕГН-то на мизерстващия мъж, за да направи проверка по случая

„Домът за стари хора в Самоков на никого не отказва настаняване. Дирекция „Социално подпомагане” настанява”, с тези думи директорът на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови“ Виолета Павлова коментира случая с Николай Сичанов, който живее в абсолютна мизерия в рушаща се къща на поне един век.

Виолета Павлова

Припомняме по думите на негови близки те подали молба в Дома за стари хора за настаняването му, но ръководството им казало, че Николай е млад, за да бъде част от домуващите. Николай живее в рушащата се къща с риска за живота си, няма ток, а течащата вода е в двора.

„В Дома за стари хора не се подават документи за настаняване. Документите се подават в дирекцията за социално подпомагане и от там вече става настаняването в домовете. Съответно те посещават лицето и преценяват в каква социална институция трябва да бъде настанено. Тук при нас в дома няма подадени никакви документи за същото лице.

Нито някой е дошъл да пита за такова лице, може ли да бъде настанен, или не може. Тук документи не се подават и за това лице никой не е идвал да пита в дома. В закона за социално подпомагане е отразено за домовете за стари хора какви лица се приемат. Аз нямам нищо против това лице. Изпаднало е в такова състояние и трябва да бъде настанено в социална институция, но Домът за стари хора настанява лица, навършили пенсионна възраст. Може да има телково решение, но задължително трябва да има навършена пенсионна възраст. Ако лицето няма навършени години, тогава се настанява в специализирана институция за по-млади. Домовете са профилирани и трябва да се настани в съответния профил на социалната институция. Исках да уточня какви хора се настаняват в дом за стари хора. По документи виждам, че дълги години е бил настанен в дома бащата на Николай – Петър Сичанов, и тук човекът почина“, заяви шефката на дома Павлова. Малко по-късно служител на Дирекция „Социално подпомагане” в Самоков също звъня на редакционния телефон относно лицето Николай Сичанов с въпроси: „Възможно ли е да ни предоставите ЕГН-то на лицето, трите имена и адрес, за да направим проверка по този случай. Сичанов няма подадени документи в социална служба за настаняване в дом. Няма подаден сигнал при нас, нито някой е дошъл да подаде документи, не са постъпвали такива. Сега ще направим проверка по случая как живее Сичанов. Когато има подобен случай, елате първо нас да ни попитате, защото ние се занимаваме с тези услуги. За пръв път чуваме за този случай“ – се обърна към „Вяра” социален служител от Самоков.